Talvivaaran alapuolelle, Kivijärven ja Laakajärven väliseen Kivijokeen, on asennettu niin sanottu jatkuvatoiminen mittausasema, joka lakkasi toimimasta vajaat kolme viikkoa ennen Talvivaaran kipsisakka-altaan vuotoa. Asemaa hallinnoi Talvivaaraa valvova Kainuun ely-keskus.

Asia paljastui, kun Laakajärven ammattikalastaja Raimo Tervonen otti yhteyttä Pohjois-Savon ely-keskukseen viime perjantaina kysyäkseen, millaisia arvoja mittausaseman laitteista on mitannut ennen Talvivaaran vuodon paljastumista. Tervosta olivat jääneet vaivaamaan mateiden oudot kuolemat, joita hän ja hänen kalastajakollegansa havaitsivat Laakajärvellä viikko ennen Talvivaaran vuodon alkamista. Suomen Luonto kertoi aiemmin tänään Laakajärven kalakuolemista.

”Kun vuoto alkoi sunnuntaina 4. marraskuuta, minä tietysti pian sen jälkeen tulin yhtäkkiä ajatelleeksi, että entäpä jos vuoto onkin alkanut jo aiemmin, ja mateiden kuolemat ja vaahtovana johtuisivatkin siitä”, Tervonen kertoo.

Niinpä hän soitti perjantaina 9. marraskuuta Pohjois-Savon ely-keskuksen (Posely) limnologi Taina Hammarille. Hammar pääsee ympäristöhallinnon tietojärjestelmään ja lukemaan mitta-aseman jatkuvaa syötettä veden sähkönjohtavuudesta Kivijoessa. Sähkönjohtavuuden nousu kertoo vierasaineiden määrän kasvusta vedessä. Jos tuloksissa näkyisi jonkinlainen piikki viikko ennen vuotoa, se toisi valoa outoihin mateiden kuolemiin.

”Hammar sitten sanoi minulle puhelimessa, että hetkinen, se asemahan on ollut pimeänä silloin viikkoa ennen vuotoa, siis niiden meillä [Laakajärvellä] tapahtuneiden madekuolemien aikana”, Tervonen kertoo.

Poselyn Hammar vahvistaa tiedon Suomen Luonnolle.

”Kyllä näin on. Asema on lakannut toimimasta 16. lokakuuta yöllä, ja palannut toimintaan taas 6. marraskuuta puoliltapäivin”, hän sanoo. Hammar ei osaa kertoa syytä katkokseen. Hänen mukaansa myös kesäkuun alussa on ollut katkos aseman toiminnassa.

Talvivaaran vuoto havaittiin Kainuun ely-keskuksen mukaan 4. marraskuuta ja se on alkanut Talvivaaran mukaan aikaisintaan 3. marraskuuta. Vuodon alkamisajankohdan selvittelyn kanssa Kivijoen laitteen lukemat olisivat ensiarvoisen tärkeät.

”Tarkemmin laitteesta osaa kertoa Syken [Suomen ympäristökeskuksen] Risto Mäkinen”, Hammar sanoo.

”Joo, nämä mittalaitteet ovat peruja pohjavesiin liittyvästä yhteisprojektista, joka on jo loppunut”, Syken geohydrologi Mäkinen kertoo Suomen Luonnolle.

”Ne päätettiin sitten laittaa tuollaiseen käyttöön [Talvivaaran vesiä valvomaan].”

Asemia on kaksi, toinen sijaitsee Laakajärven eteläpäässä, toinen Kivijärven ja Laakajärven välisessä Kivijoessa. Laakajärven asema on Mäkisen mukaan asennettu viime vuoden joulukuussa, Kivijoen asema huhtikuussa.

Mistä toimimattomuus Talvivaaran vuodon aikana ja kahtena [melkein kolmena] viikkona ennen sitä johtui?

”No siinä oli sellainen ihan luonnollinen selitys, että laitteesta loppui akku”, Syken Mäkinen kertoo. ”Se ei ole siis ollenkaan mitannut tietoja tuona aikana. Ilkivallasta ei ole kyse”, hän vahvistaa.

”Olisihan se tietysti parempi, jos tämmöistä ei olisi tapahtunut, mutta näin on kuitenkin käynyt, eikä sille enää mitään voi”, hän jatkaa.

Pitääkö paikkansa, että tämä on siis nykyään Kainuun ely-keskuksen laite?

”Kyllä näin on”, Mäkinen sanoo.

Unto Ritvanen, Kainuun ely-keskuksen ympäristönsuojeluyksikön päällikkö, koska teillä havaittiin, että tämä Kivijoen jatkuvatoiminen mittausasema pimeni?

”En osaa vastata tuohon. Pitäisi kysyä tutkimusmestarilta asiaa. Tai voisin tietysti kysyä valvojalta tätä asiaa.”

Teillä on kuitenkin tiedossa, että asema on ollut pois toiminnasta?

(Ritvanen kysyy joltain vieressään asiasta ja jatkaa sitten.)

”Eilen on toiminut kuulemma vielä.”

Mutta tämän vuodon aikana se on ollut pois toiminnasta. Kuudes päivä marraskuuta vasta tullut takaisin.

”No ainakin meillä on tieto, että eilen on ollut toiminnassa.”

Teillä ei siis ole tietoa, että se on ollut kaksi viikkoa pois toiminnasta?

”Meidän tutkimusmestari Jouko Juntunen voi tietää tästä. Häneltä voit kysyä.”

Mutta Sykessä ja Poselyssäkin tiedetään tämä, miten teillä ei tiedetä?

”No ei ole ainakaan minulla tässä tietoa.”

Kainuun ely-keskuksen tutkimusmestari Jouko Juntunen, onko Kainuun ely-keskukseen tullut tieto, että Kivijoen jatkuvatoiminen mittausasema on lakannut toimimasta 16.10.?

”16.10. lakannut toimimasta? Aijaa. Katsotaanpas, katsotaanpas. Kyllä meillä täällä lukemia on ainakin tältä päivältä”, Juntunen vastaa.

Mutta se on 16.10. lakannut toimimasta ja tullut toimintaan 6.11. eli tiistaina vuodon jälkeen. Onko tämä uusi asia teille?

”Katsotaanpas. 8.11. ainakin on tietoja.”

(Juntunen selaa ruudulla näkyviä lukemia)

”Ainakin 11.6. näkyy olevan tuloksia.”

Mutta siis asema on lokakuussa 16. lokakuuta lakannut toimimasta ja 6. marraskuuta tullut käyntiin.

”Siinä on joku häiriö ollut, mutta mistä se sitten johtuu, sitä en osaa sanoa. Niinhän tuo näyttää, että siinä välillä on havainnoissa katko.”

Tämä on siis Kainuun ely-keskuksen vastuulla oleva asema?

”Kyllä.”

Mutta teille ei ole tullut tietoa, että se ei toimi?

”No minähän en tietysti jatkuvasti sitä seuraa.”

”Katsotaanpa vielä, että onko akun jännite ollut minkälainen.”

(Tauko.)

”Siinä on akun jännite ollut vähissä tuossa välillä. Siitä se on varmasti mennyt pimeäksi.”

Kuka akun on sitten käynyt vaihtamassa?

”Me käydään vaihtamassa aina. Kahdeksan yhdeksän volttia on ollut 10. kuudetta. Se on vaihdettu kyllä akku, että se on välillä katkos siinä hommassa. Virta käynyt vähiin.”

Kuka akun on vaihtanut?

”Meidän talon väkihän sen vaihtaa. Katsotaanpa sitä. Kymmenes kuudetta on kahdeksan piste yhdeksän virta ollut, että se on virrasta tämä johtunut, johtokykyarvot on näköjään samat. Virran vähyys.”

Sinun tietämättä on joku sitten käynyt akun vaihtamassa?

”Ei. Pitää näistä kenttälomakkeista katsoo, että onko käyty silloin kuudestoista päivä.”

Kun se kenttälomake löytyy, haluaisin sen nähtäväksi.

”No kenttälomakkeessa akun vaihto ei varsinaisesti näy.”

Mutta kuitenkin haluaisin sitten kuulla, että kuka sen on vaihtanut, että kuka siellä on käynyt 6.11.

”Se pitää katsoo, että kuka meistä on käynyt. Mutta itsehän me on se vaihdettu, ei sitä muut ole käyneet vaihtamassa.”

Jouko Juntunen soittaa uudelleen muutaman minuutin kuluttua.

”Nyt on se vaihdettu se akku 6. päivä, katsoin tuota almanakkaa. Vaihdoin silloin, kun olen ollut siellä Talvivaaran alueella liikenteessä. Silloin olen vaihtanut sen akun. Aikaisempaa tietoa en tiedä, tulokset on katkenneet.”

Kuka sen on silloin vaihtanut?

”Minä olen minä vaihtanut. Olen välillä yhdeksättä päivää töissä, että päivät menee sekaisin, almanakkaa pitää tutkia.”

No sen ymmärtää tietysti. Tärkeintä että asia selvisi.

”Aikaisemmin ei ole hoksattu, ettei tule tuloksia, mutta akun otin varmuuden vuoksi matkaan [6.11.] ja panin uuden. Minä olen sen näköjään vaihtanut. Päivät menee sekaisin tässä.”

Selvä juttu, kiitos.

 

Kainuun ely-keskuskauppinenKivijokiKivijärviLaakajärvimittausasemaTalvivaaraUnto Ritvanen

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!