Kallioimarre on vihreä läpi talven

Kuva: Wikimedia Commons / Anneli Salo
Tiesitkö, että villivihanneksia- ja yrttejä kasvaa myös talvella? Kallioimarretta, toiselta nimeltään mesijuurta, voi tavata vuoden ympäri. Sen makea juuri on ollut lasten herkku vuosikymmenten ajan, mutta kallioimarretta voi soveltaa myös keittiössä monin tavoin.
Kallioimarre kasvaa koko maassa, mutta esiintymät harvenevat mentäessä pohjoista kohden. Sen tyypillisiä kasvupaikkoja ovat kalliot ja kivikot, ja kasvustot voivat olla runsaita.
Saniaisiin kuuluva kallioimarre kestää kylmyyttä ja kuivuutta. Sen lehdet pilkottavat vihreänä lumen alta pakkasellakin. Kesällä lehtien alapinnalla näkyy pyöreitä itiöpesäkkeitä.
Lehdet ovat noin 20–40 senttiä pitkät. Kasvin erottaa muista saniaisista kallioisen kasvupaikkansa ja makealle tuoksuvan ja maistuvan maajuurensa ansiosta.
Kallioimarteesta käytetään sen juuret. Glykyrretiinihappo antaa juurille niiden makean ja lakritsisen maun. Kallioimarteen juurta voi uuttaa makeuttajaksi juomiin, puuroihin tai lisätä smoothieen. Sitä voi myös käyttää mausteena esimerkiksi erilaisissa pikkelsseissä. Kallioimarteen juurta voi säilöä etikkaan tai sen voi kuivata. Kuivattu juuri tuo makua myös ruuanlaittoon, kokeile rohkeasti! Erityisen hyvin se sopii juureksien ja sienten maustamiseen.
Kuivattua ja jauhettua juurta myytiin ennen apteekkitarvikkeena, ja vanha kansa käytti sitä esimerkiksi keuhkoputkentulehduksiin sekä maksan toiminnan parantamiseksi.
Kallioimarteen kerääminen vaatii maanomistajan luvan. Kasvia ei tule poimia paljon, vain muutamia maistiaisia sieltä täältä, jotta kasvusto ei kärsi.

Kuva: Carl Axel Magnus Lindman / Wikimedia Commons