Tiesitkö, että villivihanneksia- ja yrttejä kasvaa myls talvella? Kallioimarretta, toiselta nimeltään mesijuurta, voi tavata vuoden ympäri. Sen makea juuri ollut lasten herkku vuosikymmenten ajan, mutta kallioimarretta voi soveltaan myös keittiössä monin tavoin.

Kallioimarre kasvaa koko maassa, mutta esiintymät harvenevat mentäessä pohjoista kohden. Kasvi esiintyy runsaasti kallioilla ja kivillä. Saniaisen näköinen kallioimarre kestää kylmyyttä ja kuivuutta. Sen lehdet pilkottavat vihreänä lumen alta pakkasellakin. Kesällä lehtien alapinnalla näkyy pyöreitä itiöpesäkkeitä. Lehdet ovat noin 20–40 senttiä pitkät. Kasvin erottaa muista saniaisista helposti kallioisen kasvupaikkansa ansiosta ja makealle tuoksuvan ja maistuvan maajuurensa ansiosta.

Suomen Luonnon Villivihannekset-mobiilisovellus

Kallioimarteesta käytetään sen juuret. Glykyrretiinihappo antaan juurille niiden makean ja lakritsisen maun. Kallioimarteen juurta voi uuttaa makeuttajaksi juomiin, puuroihin tai lisätä smoothieen. Sitä voi myös käyttää mausteena esimerkiksi erilaisissa pikkelsseissä. Kallioimarteen juurta voi säilöä etikkaan tai sen voi kuivata. Kuivattu juuri tuo makua myös ruuanlaittoon, kokeile rohkeasti! Erityisen hyvin se sopii juureksien ja sienten maustamiseksi.

Ennen kuivattua ja jauhettua juurta myytiin apteekkitarvikkeena ja vanha kansa käytti sitä esimerkiksi keuhkoputkentulehduksiin ja maksan toiminnan parantamiseksi.

Kallioimarteen kerääminen vaatii maanomistajan luvan. Kasvia ei tule poimia paljon, vain muutamia maistiaisia sieltä täältä, jotta kasvusto ei kärsi.

 

Kuva: Carl Axel Magnus Lindman / Wikimedia Commons

Kuva: Carl Axel Magnus Lindman / Wikimedia Commons

kallioimarreluonnon antimetvillivihannesvilliyrtti

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.