Saariston Rengastietä kulkevan kannattaa painaa kulkupelinsä jarrua Iniön Norrbyssä. Suoraan maantieltä alkaa nimittäin hieno luontopolku, joka palkitsee kulkijansa mahtavin näkymin.

Reitti on hieno katsaus saaristoluonnon monipuolisuuteen. Laaksojen vehreät ja naavaiset kuusimetsät ja jylhät avokalliot, käppyrämäntyjen koristamat kalliorinteet sekä mustikkaiset mäntymetsät vuorottelevat tällä 2,5 kilometrin pituisella luontopolulla.

Jo ensimmäisen kallion päältä on huikeat näkymät merelle yli männynlatvojen. Reitin päätepiste ennen paluumatkaa on Iniön korkeimmalla kohdalla sijaitseva Kasbergetin näköalatorni, josta on hienot näkymät Kustavin ja Brändön suuntaan. Kallion korkein kohta on 38,9 metriä merenpinnan yläpuolella. Merta pilkuttaa saaret ja luodot, näkymää voisi jäädä ihmettelemään pitkäksi aikaa. Tässä on mahtava paikka syödä eväitä!

mannyt

Polku kulkee läpi mäntyisten kallioiden.

 
Kalliolla on myös pitkä historia, sillä siellä on sytytetty merkkituli silloin, kun vihollinen on uhannut saaren asukkaita. Kyltti kertoo paikalta löytyneestä, arvioita 1000 vuotta vanhasta rannerenkaasta. Kauniit jäkäläryppäät koristavat koskemattomina kallioita, ja koskemattomina jäkälän ja tämän upean luonnon toivoo pysyvänkin.

Polun varrelle on rakennettu seitsemän infotaulua. Hauskasti rakennetut vitriinit esittelevät muun muassa alueen eri sammal- ja jäkälälajeja, saaristomeren simpukkalajeja, linnustoa sekä puustoa.

vitriinit2

Infotaulut esittelevät Iniön luontoa. Kuvat: Atte Karttunen

 
Heinäkuun lämpö on kypsyttänyt mustikat ja varvikossa viihtyisi vaikka miten pitkään, itikoista, paarmoista tai muista marjastajan vitsauksista kun ei ole tietoakaan.

Pituutensa puolesta reitti sopii koko perheelle. Maastossa on kuitenkin muutamia jyrkkiä nousuja ja juurakkoisia polkuja. Kosteimpien kohtien yli pääsee pitkoksia pitkin.

Jos siis veneilet, pyöräilet tai autoilet Iniön lähettyvillä, kannattaa poiketa kulkemassa tämä reitti, ihailemassa Kasbergetin kalliolta avautuvia saaristomaisemia ja nuuhkimassa näköalatornin korkeuksista merituulia.

Polulle ohjaa kyltti suoraan Iniötä halkovan maantien varresta.

 

kavelykepit

Luontopolun alkupisteestä voi laitana kävelysauvan kulkua helpottamaan.

 

jakalapeitto

Hieno jäkälä peittää kalliota.

IniöretkeilySaaristo

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!