Kuinka nopeasti talviunilta heräämisen jälkeen karhu ulostaa pihkatapin? Löysimme tuoreen jätöksen kesämökkimme pihalta. Karhu liikkuu piha-alueellamme erityisesti keväisin ja syksyisin. Kuinkahan lähellä talviunipaikka lienee?

Karhu ei suinkaan tuki ennen talviunta peräaukkoaan pihkasta tekemällään tulpalla, vaikka ennen näin luultiin. Se ei myöskään syö pihkaa juuri ennen talviuneen ryhtymistä. Karhu paastoaa muutaman viikon ajan ennen talvipesään asettumista. Näin sen suolisto puhdistuu jokseenkin täydellisesti. “Pihkatapiksi” kutsuttu kova ja kookas ulostepökäle on karhun ensimmäinen talviunen jälkeinen uloste. Se koostuu melkein pelkästään ohut- ja paksusuiolen pinnasta irronneista kuolleista soluista. Niitä kerääntyy peräsuoleen, missä solumassasta muodostuu veden poistuessa kuuluisa kova ja ryhmyinen pihkatappi. Täysi peräsuoli aiheuttaa ulostamistarpeen.

En tiedä mitään sääntöä siitä, kuinka pian pihkatappi poistuu karhun lähdettyä liikkeelle pesästä. Uskoisin, että liikkumisen vuoksi ulostamistarve tulee melko nopeasti. Näin karhu ulostaisi suhteellisen pian. Talviunipaikka saattaa olla mökistänne muutaman sadan metrin tai yhtä hyvin parin kilometrin päässä.

karhuKysy luonnostapihkatappitalviuni