Suomen Luonto keräsi alkukeväästä kärppä- ja lumikkohavaintoja. Sekä kärpän että lumikon kanta Suomessa on laskenut viimeisten vuosikymmenten aikana selvästi ja laskee edelleen.

Molempia lajeja oli kyselyssämme havaittu lähes sama määrä: kärppähavaintoja ilmoitettiin 61 ja lumikkoja 58. Pieni osa määrityksistä oli tosin jäänyt epävarmaksi eläimen vikkelyyden vuoksi. Kiitos kaikille havainnon lähettäneille!

Näitkö kärpän tai lumikon?

Kysyimme erityisesti, millaisessa paikassa kärppä tai lumikko tuli vastaan. Tulosten perusteella nämä lajit on helpointa havaita siellä, missä ihmisetkin paljon liikkuvat: omassa pihapiirissä, kesämökillä tai tiealueella.

Kärppähavainnoista kolmasosa ja lumikkohavainnoista puolet oli tehty omassa kotipihassa, ja mökkipihalla muutama kumpaakin. Tiealueella kärppiä oli nähty 11 ja lumikkoja 6.

”Ei ole kovin pelokas, tulee lasitetulle terassille nukkumaan kissan petiin”, Elsa Sinjaga kertoo pihapiirinsä kärpästä.

Pihapiiriin kärppiä ja lumikkoja houkuttavat erityisesti myyrät ja muut pienet nisäkkäät. Samasta syystä näihin näätäeläimiin oli törmätty myös lintujen ruokintapaikoilla. Ne eivät ensisijaisesti yritä saalistaa lintuja vaan jyrsijöitä, jotka ovat tulleet paikalle syömään maahan pudonneita jyviä. Lumikoista seitsemän ja kärpistä kolme havaintoa oli tehty ruokintapaikalla.

”Lumikko juoksi lintujen ruokintapaikan luona. Paikalla on hiiriä ja metsämyyriä, joita tuo saalisti. Jälkiä on näkynyt melkein joka talvi, mutta näköhavaintoja en ole kovin montaa saanut”, kertoo Markku Heikkinen Muhokselta.

Kaija Korkeasaaresta kertoo, että molempia lajeja vilistää tuon tuostakin eläintarhan tallien lähettyvillä ja ympäri saarta. Vastaavasti ne viihtyvät myös navettojen liepeillä, käy havainnoista ilmi.

Kärppään ja lumikkoon oli törmätty jopa hyvin urbaaneissa paikoissa, kuten Helsingissä kerrostaloalueella. Kaukaa asutuksesta havaintoja tuli vain yksi, ja se oli samalla kaikista pohjoisin havainto: retkeilijät löysivät kärpän tutkimasta leiriään Kilpisjärven erämaassa. Suurin osa havainnoista oli jotain tältä väliltä: peltojen ja metsiköiden laitamilta sekä väljästi rakennetuilta alueilta.

Lumikko kuljeksi edestakaisin piha-alueen reunassa olevan kiveyksen liepeillä, kunnes puikahti kivenkoloon. Markus Hotakainen, Espoo

Uteliaita ja rohkeita myyränpyytäjiä

Niin piilottelevaisia kuin nämä kaksi näätäeläintä ovatkin, havaintojen perusteella ne saattavat käyttäytyä varsin rohkeasti ihmisen läsnäollessa. Monen kertomuksessa eläin oli tullut uteliaasti katsomaan ihmistä tai jatkanut puuhiaan katselijasta välittämättä.

Sen ansiosta havaintojen lähettäjät olivat myös päässeet seuraamaan kärpän ja lumikon käyttäytymistä lähietäisyydeltä. Mukaan mahtui myös dramaattisia tilanteita.

”Lumikko tuli pensaasta saaliiksi saamansa myyrän kanssa avoimelle hangelle, jätti myyrän ja piiloutui vähäksi aikaa takaisin pensaaseen. Sitten se tuli takaisin ja vei myyrän hangessa olevaan koloon.”
Rauli Häyrynen, Heinola

”Harakka hätyytteli kärpää, joka sähisemällä ja aggressiivisella vastahyökkäyksellä vei voiton.”
Pirkkoliisa Pohjola, Jyväskylä

”Kuulin kitinää, joka kuului läheltä. Myyrä makasi lumella loukkaantuneena. Tilannetta tarkkaili hieman kauempaa valkoinen lumikko. Kun menin kauemmaksi, lumikko tuli hakemaan myyrää. Vilkkaasti lumikko juoksi puiden varjoon myyrä leukojen värissä, kunnes kuului variksen raakunaa. Varis nappasi myyrän lumikolta ja lensi tiehensä. Lumikko jäi pitkäksi aikaa pyörimään alueelle.”
Elias, Helsinki

”Minulla oli marsu edessäni ja kärppä ilmeisesti yritti saalistaa sitä. Kärppä hyppäsi syliini.”
Kristiina Asikainen, Joensuu

Anne-Maija Kiviniemi näki myyrää kantavan lumikon Imatralla.

”Olin ihmetellyt, miksi pikkulinnut käyttäytyivät oudosti: kerääntyivät istumaan pensaiden oksien päälle vierekkäin ja tuijottivat kaikki alaspäin. Kärppä katosi, mutta palasi hetken. Huomasi minut, tuijotti ja tuli lähemmäs; hyppäsi suoraan eteeni ikkunalasin toiselle puolelle! Sitten katosi kuistin alle ja ilmestyi sieltä pullea myyrä suussaan.” Mia Huolman, Närpiö

Kärpän elämää rytmittää sen tärkein saalis, myyrä

havaintokyselykärppälumikkoluontohavainnotnäätäeläimet

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €