Joulun aikaan on mukava kokeilla uusia mausteita erilaisissa juomissa ja miksei ruuanlaitossakin. Kaukomailta tuotujen perinteisten joulumausteiden sijaan makua voi hakea ihan läheltä, suomalaisesta metsästä. Esimerkiki glögin voi maustaa katajanmarjoilla – jotka sopivat hyvin antamaan makua myös vaikkapa graavisiialle.

Katajanmarjoja on totuttu pitämään marjoina, vaikka nämä aluksi vihreät, sitten siniset ja kypsyttyään mustat pyöreät marjat ovat oikeasti katajan käpyjä. Ne kypsyvät vasta kolmantena vuonna kukinnan jälkeen.

Kataja onkin maailman laajimmalle levinnyt paljassiemeninen kasvi ja se on tavallisesti pensasmainen, ja saaristossa sekä tuntureilla se kasvaa usein maanmyötäisesti.

Katajanmarjoja saa poimia jokamiehenoikeudella ja paras sesonki siihen on syys-lokakuu, vaikka marjoja voi kerätä ympäri vuoden. Kuivattuja marjoja voi käyttää kokonaisena pippurin tapaan sekä murskattuna tai jauheena. Marjoja voi myös pakastaa.

Kataja on kaksikotinen kasvi, joka tarkoittaa sitä, että emi- ja hedekasvit ovat eri yksilöissä. Jos lähistöltä ei löydy emiyksilöä eli marjoja tekevää katajaa, marjoja voi ostaa myös kaupan maustehyllystä.

Koska marjat ovat lievästi myrkyllisiä, niitä tulee käyttää kohtuudella, 2–5 marjaa riittää hyvin antamaan makua yhden hengen annokseen.

Meidän ihmisten lisäksi voimakkaan makuiset katajanmarjat kelpaavat ravinnoksi metsän eläimille, kuten vaikkapa tilhelle ja talitiaiselle sekä metsähiirelle ja metsämyyrälle.

Katajainen glögi

1 l mustaherukkamehua
2 rkl hunajaa
10–20 kpl kuivattuja katajanmarjoja
ripaus glögimaustetta

Lämmitä mehu ja lisää siihen hunaja. Murskaa katajanmarjat morttelissa ja ripottele jauhe sekä glögimauste juomaan. Koristele glögimuki katajanoksalla. Nauti hyvässä seurassa!

jouluvinkkikatajakatajainen glögikatajanmarjakuivattu katajanmarjamauste

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €