Viime vuonna uutiset kertoivat, että suomalaisilla tislaamoilla on pulaa katajanmarjoista.

Katajanmarjoja on vanhastaan käytetty rohtoihin sekä graavikalan ja riistan maustamiseen, mutta tislaamoilla se on mennyt ginin ja muiden viinojen mausteeksi. Kaupallista keruuta ei Suomessa kuitenkaan juuri harrasteta, ja ulkomailta saatavat marjat eivät kelpaa, koska niiden maku ei ole yhtä pehmeä. Tästä siis marjapula.

Katajien puutteeseen kerääminen ei kyllä kaadu: Suomen Luonto selvitti numerossa 4/2018, että kataja on Kasviatlas-aineiston perusteella Suomessa laajimmalle levinnyt kasvi. Marjojen paras sesonki taas on syys–lokakuussa. Nyt ehtii vielä keräämään.

Vinkki: Katajan marjoja eli käpyjä voi poimia metsästä jokamiehenoikeudella. Sekä vihreät ja karvaat että siniset ja makeat marjat kelpaavat mausteeksi. Niitä käytetään vain eri tavalla.

katajakatajanmarjamarjatmarjavinkki

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.