Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Mustavuori on monipuolinen retkikohde. Siellä on lehtoja, niittyjä, kallioita, siirtolohkareita, vanhaa metsää sekä ensimmäisen maailmansodan aikaisia yhdyshautoja ja muita rakenteita. Metsässä hiipivät ketut, mäyrät ja hirvieläimet. Juuri nyt Mustavuoren lehdoissa kukkivat valko- ja keltavuokot, imikät, kevätlinnunherneet ja käenrieskat, jotka pieninä lisäaurinkoina lämmittävät jokaisen mieltä.

Mustavuori on pääkaupunkilaisten ja etenkin 40 000 vuosaarelaisen tärkeä ulkoilu- ja retkeilyalue.

”Se on monimuotoisuudessaan Helsingin paras vielä rakentamaton alue”, sanovat luonnonmaantieteen emeritusprofessori Matti Tikkanen ja geologi Pasi Heikkilä. He kopauttivat viisaat päänsä yhteen ja suunnittelivat Mustavuoreen luontopolun.

Siirtolohkare Mustavuoressa. Kuva: Matti Tikkanen

Siirtolohkare Mustavuoressa. Kuva: Matti Tikkanen

”Alueella on poikkeuksellisen runsaasti erilaisia elottoman ja elollisen luonnon kohteita, joiden tuominen kaupunkilaisten tietoisuuteen auttaisi ymmärtämään myös kaupungissa olevan luonnon ilmiöitä ja historiaa”, he viestittävät.

Luontopolku on jo valmis ja pääset tutustumaan siihen täällä: Mustavuori 2016.

Polku on toistaiseksi vasta sähköisenä, maastosta opasteet puuttuvat. Nyt tehty työ toiminee kuitenkin tehokkaana aseena Mustavuoren säilyttämisen puolesta.

Mustavuori myös lehtemme retkipaikkana juuri ilmestyneessä lehdessä (4/2016).

mustavuoriretkeily

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.