Pahimpina pandemiakesinä, 2020 ja 2021, monet suomalaiset löysivät kotimaassa lomailun. Väki pakkautui kansallispuistoihin ja muihin luontokohteisiin. Myös mökkikauppa kävi kuumana.

Optimistisimmat arvelivat, että lähialueilla matkailusta tulisi pysyvämpi trendi, ja planeettaa kurittavan lentomatkailun määrä vähenisi merkittävästi. Tilastot kuitenkin lyttäävät tämän haaveen. ”Vähähiilinen matkailu on osoittautumassa pandemia-ajan tilapäiseksi ilmiöksi”, toteavat Suomen tilastokeskuksen yliaktuaarit Ossi Nurmi, Marianne Laalo ja Miia Huomo Suomalaiset palasivat pandemiaa edeltäneisiin matkailutottumuksiin – miten käy hiilijalanjäljen? -blogikirjoituksessa.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät ennen pandemiaa ulkomaille vuosittain miljoonia vapaa-ajanmatkoja, keväällä ja kesällä 2019 noin viisi miljoonaa. Seuraavina vuosina määrä romahti, mutta nousi kesän 2022 aikana matkustusrajoitusten höllennyttyä nopeasti lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa.

Matkailun hiilijalanjälkeen vaikuttavat eniten kulkuvälineen valinta ja etäisyys matkakohteeseen. Ulkomaille matkustaminen on päästöjen näkökulmasta yleensä huonompi vaihtoehto kuin kotimaan kolkkien koluaminen.

Tutuista lomanviettotavoista on ehkä kurjaa luopua, mutta suomalaisilla olisi kyllä syytä kurkata peiliin. Punastuttavaa faktaa tarjoaa esimerkiksi liikenteen päästöjä tutkiva järjestö ICCT, jonka vertailussa paljastui vuonna 2019, että väkilukuun suhteutettuna lentomatkailun hiilidioksidipäästöjä kertyy suomalaisten matkoista toiseksi eniten maailmassa.

Vertailussa näkyvät myös työmatkat, mutta sillä ei valitettavasti voi lohduttautua. Pääosa suomalaisten lentämisestä nimittäin on vapaa-ajanmatkailua.

Ulkomaille pääsee tietysti myös maata pitkin, mutta kauemmas matkustaminen ilman lentämistä vaatii aikaa. Vähäpäästöinen pikkukatkos arkeen on huomattavasti helpompi toteuttaa kotimaassa.

Elämyksellistä voi olla jo matkanteko. Ympäristönkin kannalta upea loma voi olla vaikkapa pyöräretki. Fillarointi ei vaadi muuta polttoainetta kuin kunnon eväät.

Viisi vinkkiä matkalle Suomen suveen

1. Jää kotiin

Kauas matkustaminen ei ole pakko tai velvollisuus. Voit hyvin olla lähtemättä minnekään tai liikkua lähialueella. Kotikaupungista nauttiminen tuo kesälomaan rentoutta ja usein myös kustannussäästöjä.

2. Leppoisasti lähiluonnossa

Tee päiväretkiä lähiluontoon. Lähde metsään tai rannalle kahvitermarin kanssa, patikoi pari kilometriä ja nauti loppupäivä maisemista. Luonnossa vaeltelun ei aina tarvitse olla liikuntasuoritus.

3. Pidennä mökkireissua

Koronan tuoma mökkeilybuumi jatkuu edelleen. Lyhyttä lomapätkää voi venyttää järjestämällä mökkireissun yhteyteen etätyöviikon. Ota läppäri mukaan ja nauti pitempään luonnon rauhasta.

4. Rakenna roadtrip

Tee kesän sukulaisvierailu, festariviikonloppu tai mummolakäynti rengasmatkahengessä. Mene pääkohteeseen yhtä reittiä ja palaa toista. Tavanomaisen reitin ulkopuolelta voit löytää jotain ihan uutta.

5. Katse Kainuuseen

Lapin kesä ja yötön yö ovat upeita kokemuksia, mutta pohjoiseen on lähes joka kolkasta pitkä matka. Jylhää luontoa löytää onneksi myös etelämpää, Kainuun korpimailta. Suuntaa vaikkapa Kuhmoon tai Suomussalmelle.

Vinkit antoi Matkasuomi.fi –sivuston päätoimittaja Riikka Krenn.

Kuva: Marika Eerola

hiilijalanjälkikesälomakotimaan matkailuliikenteen päästötlomanviettomatkailuSuomen tilastokeskus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.