Useimpien retkeilijöiden kesäseikkailut suuntautuvat kansallispuistoihin tai pohjoiseen Lappiin ja Norjaan. Silloin autossa istumiseen voi kulua montakin päivää. Haasta siis itsesi: retki voi alkaa jo kotiovelta. Jos asut kaupungissa, voit ajaa bussilla pois tiheimmän asutuksen keskeltä.

Retken voit mitoittaa oman aikataulun, taitojen ja varusteiden puitteisiin. Se voi olla vaellus, sadan kilometrin pyöräkierros halki maalaismaisemien ja metsäteiden, tai yhden yön retki metsään, jossa et ole aikaisemmin käynyt.

Pakkaa siis reppu tai rinkka ja lähde yön yli retkelle tutkimaan lähiluontoasi. Kävellen voit etsiä uusia reittejä läpi metsien. Keksi omat sääntösi: kuljet suosien niitä teitä, joita et entuudestaan tunne. Tai kulje teitä vältellen, halki metsien. Ui järvissä, joissa et ole ennen uinut. Jos kaipaat jännitystä, lähde matkaan illansuussa ja kulje läpi kesäyön. Siinä on taikaa! Saatat kohdata ketun tai pöllöpoikueen.

Sopivia retkikohteita voit etsiä karttojen avulla Karttapaikasta tai Metsähallituksen Retkikartasta. Puhelimeen on saatavilla useita erilaisia karttasovelluksia, ilmaisia ja maksullisia. Muista aina tulostaa mukaan myös paperikartta, jos puhelimesta loppuu akku tai se hukkuu. Kompassi auttaa ilmansuuntien hahmottamisessa.

Suomen suunnistusliiton verkkosivuilta löydät tietoa kartaluvun perusteista.

Muista aina turvallisuus

Liiku luonnossa omien taitojen puitteissa ja kerro läheisillesi minne olet menossa ja koska palaat.

Ota mukaan riittävästi juomavettä tai käytä retkeilykaupoissa myytäviä suodattimia luonnonveden puhdistamiseen. Muista ottaa mukaan tarpeeksi eväitä ja lämmintä vaatetta. Yöt saattaavat olla kesällä viileitä.

Muista oikeutesi ja velvollisuutesi luonnossa liikkujana. Telttailu ja leiriytyminen saattaa olla kielletty luonnonsuojelualueella. Luonnonystävä leiriytyy luontoa kunnioittaen. Antoisia löytöretkiä lähiluontoon!

kesävinkit lähiluontoonlähiluontolähimetsäretkeily

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.