Puoluesihteeri Timo Laaninen, etenkin puolueesi Keskustan piirissä on ollut vahva halu lopettaa ympäristöministeriö. Miksi?

”Missään äskeisiä eduskuntavaaleja varten laaditussa vaaliohjelmassamme ei esitetä ympäristöministeriön lakkauttamista. Puolueen piirissä on kyllä keskusteltu siitä, olisiko luonnonvarainministeriö parempi. Tämä ei siis kuitenkaan ollut vaaleissa tavoitteemme.

Hallitusneuvotteluissa on kysymys erittäin suurista asioista, jotka täytyy ratkaista. Enpä usko, että kannattaa uhrata kovin paljon ruutia laatikkoleikkeihin.

Kysymykseen ”miksi” vastaan, että se luultavasti juontuu Natura-ohjelman laatimisen aikoihin saakka. Maaseudun ihmiset, muutkin kuin keskustalaiset, kokivat, että heidän ylitseen käveltiin. Ratkaisut saneltiin. Tällaisia mielialoja tunnistan Keskustasta.

Näissä neuvotteluissa Keskustalla ei ole erityisiä suunnitelmia ympäristöministeriön lakkauttamiseksi.”

Voiko tuon tulkita niin, ettei Keskusta aja lakkauttamista?

”Muuten voi, mutta pienellä varauksella. Jos ministereiden ja ministeriöiden määrä vähenee, voi olla että joudutaan miettimään uudelleen ministeriöiden toimialoja. Tämä koskee muitakin kuin ympäristöministeriötä. Näiden keskustelujen lopputulosta en kuitenkaan käy enkä pysty ennustamaan.”

Matti Vanhasen hallituksen aikana vaalikaudella 2007–2011 lopetettiin itsenäinen, alueellinen ympäristöhallinto. Ympäristöhallinnon tilalle tulivat elyt ja avit, ja tuloksena on muun muassa Talvivaaran fiasko, kun valvonta petti. Eivätkö jäljet pelota?

”Enpä osaisi sanoa, että Talvivaarassa kävi kuten kävi hallinnon muutosten takia. Talvivaara on kaikkiaan oman pohdintansa vaativa asia.”

On valtioita, joissa ympäristöministeriö on korvattu luonnonvarainministeriöllä: Venäjä, Unkari ja Kreikka. Olisiko tämä Suomelle sopiva viiteryhmä?

”En osaa tuota kommentoida. Se ei ole aktuelli asia.”

 

Mikko Niskasaari

Kirjoittaja on toimittaja ja Suomen Luonnon avustaja.

Keskustasuora linjaTimo Laaninen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.