Tie halki Porvoon Emäsalon saaren on jo pieni retki ennen saapumista Varlaxuddenin ulkoilualueelle, jota hallinnoi Uudenmaan virkistysalueyhdistys.

Vanhan kylän ympärille on noussut paljon uudisrakennuksia ja tuon tuosta meri melkein lipoo tien penkkoja. Jo auton ikkunasta näen isokoskelopariskunnan seisoskelevan jäälautalla lahdenpohjukassa, ja hetken päästä ohitan rantakivellä kapteenimaisena seisovan merilokin. Kevättä alkaa totta tosiaan olla jo ilmassa.

Melkein tien päässä, juuri ennen Emäsalon kärjen luotsiasemaa ja puolustusvoimien aluetta, Emäsalontie 1420 kohdalla on pieni kyltti vasemmalle: Varlax­udden. Kohdalla on myös bussipysäkki ja tänne pääsee myös bussilla Porvoosta. Tilavan parkkipaikan reunalla on infotaulu karttoineen. Ohuessa lumikerroksessa näkyy jalanjälkiä kohti rantaa, joten polku on helppo löytää.

Kuva: Johanna Mehtola

Kuva: Johanna Mehtola

Puiden välistä pilkistää Suomenlahti, ja pian korva erottaa aaltojen kohinaa. Meri on jään kahleista vapaa ja leppoisa tuuli tuutii laineita. Kuin tilauksesta harmaa pilviverho avautuu ja muutama auringonsäde tavoittaa rantakalliot.

Tähyilen kiikarilla ulommas ulapalle ja saan silmilleni tehokasta valohoitoa: aurinko paistaa siellä täydeltä terältä ja säteet värjäävät mereen kirkkaan kiilan.

Varlaxudden on oiva paikka olla todistamassa lintujen kevätmuuttoa. Nyt taivaalla on kuitenkin vielä hiljaista: lokkeja ja variksia viuhahtelee ohi harvakseltaan. Kauempana ulapalla toisiaan kirittävät kaksi merimetsoa.

Birdlifen Tiira-lintuhavaintosivuilta selviää, että Emäsalon kärjessä on retkeni aikoihin nähty muuttolinnuista jo esimerkiksi alleja, tukkakoskeloita ja merihanhia.

Silmä lepää kaukaisessa horisontissa, sillä tästä alkaa Suomenlahden ulkosaaristo.

Rantaviivaa peittävät pyöreiksi hiotuneet kivet. Niitä pitkin voi astella alueen eteläisille kallioille, joille tuuli puhaltaa avoimelta meren selältä. Se tuo tullessaan kesältä tutun tuoksun: rakkolevää, jota on ajautunut edellissyksynä rantaan pieniksi valleiksi asti. Sitä on rantakivien välissä paksuna pehmeänä mattona, joka on paljastunut jo lumen alta. Vedän syvään henkeä ja suljen silmäni. Aaltojen pehmeä rytmi rantaviivaa vasten on rauhoittavaa.

Varlaxuddenin kaikkia 12 hehtaaria ei vielä tällä yhdellä käynnillä koluttu. Tänne palaan viimeistään kesällä.

Kuva: Johanna Mehtola

Kuva: Johanna Mehtola

EmäsalokevätkevätretkiPorvooretkelläRetkivinkkiVarlaxudden

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.