Vaikka viime päivät ovat olleet viileitä, kevät on alkanut Etelä-Suomessa jo rytinällä.

Kasveista runsaravinteisten lehtojen ja metsänreunojen pensas näsiä on ollut jo hyvän aikaa kukassa. Kangasvuokko on vähintäänkin nuppuvaiheessa harjumetsien rinteillä, ja Hämeenlinnassa on ihailtu hämeenkylmänkukan ja kangasvuokon risteymää täydessä kukassa. Samaan aikaan kukkivat myös lehdonpohjien imikkä, valkovuokko ja sinivuokko, joita on tapana kerätä äitienpäivänä äidille. Äitienpäivään on vielä kuukausi aikaa. Leskenlehdet kukkivat, ja puutarhoista karanneet etelänruttojuuret ovat pönkemässä maan sisästä. Ensimmäisten kiurunkannusten munkin huppua muistuttavat kukat ovat nyt tuoreeltaan nähtävinä.

Perhoset ovat myös aloittaneet lentonsa kevätkukinnan myötä. Aikuisena talvehtineita sitruunaperhosia, neitoperhosia, suruvaippoja sekä isonokkosperhosia on nähty imemässä kukkien mettä, tai vain availemassa siipiään aurinkoisilla paikoilla. Vuonna 2012 Suomeen pölähtäneitä isonokkosperhosia on nähty niin paljon, että lajin voi sanoa vakiintuneen osaksi suomalaista lajistoa. Koivutyttöperhonen on myös ollut lennossa, ja vaatimattomamman näköisistä yöperhosista muun muassa hyvin yleinen kevätvillaselkä, huhtiyökkönen ja käherämittari.

Muuttolinnut ovat aloittaneet jo osittain pesintänsä. Kutakuinkin kaikki vesilinnut ja lokit ovat saapuneet jo Suomeen, ja sepelkyyhky, harmaahaikara ja tuulihaukka on nähty pesimäpuuhissa. Viime viikon aikana myös laululinnut ovat tavoittaneet etelärannikon: peippojen tilutus on täyttänyt puistot ja rantametsät, ja Birdlifen lintupalvelun Tiiran mukaan laulurastaiden ja punakylkirastaiden ja taiteilua voi kuulla jo Jyväskylää ja Oulua myöten. Onpa jopa tiltaltti ja pari pajulintuakin kuultu äänessä rannikolla, ja yksi räystäspääsky on nähty. Monia kahlaajia vielä odotellaan, mutta muun muassa lehtokurppia, taivaanvuohia, meriharakoita, suokukkoja, tyllejä, kapustarintoja, punakuireja ja kuoveja on havaittu.

kevätkevätmuuttokevätseurantavuodenajat

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.