Kevättä seurataan jälleen koko maassa! Kevätseurantaan on varattu kahdeksan viikonloppua, joista yksi on juuri käsillä. Kaikki kevätseuranta-viikonloput ja lisää tietoa löydät Luonto-Liiton sivuilta. Viikonloppuina tehtyjen havaintojen lisäksi seurattavista lajeista voi ilmoittaa kevään ensihavainnot.

Täytä kevätseurantalomake täällä!

Seurattavien lajien listalta löytyy 41 vakiolajia, joiden lisäksi vuosittain vaihtuva teema tuo listalle joukon uusia tuttavuuksia. Keväällä 2020 seurataan erityisesti perhosia. Tutut neito-, sitruuna- ja nokkosperhonen löytyvät lomakkeelta, mutta havaintoja kaivataan myös muun muassa keväthangilla mönkivistä ruostesiiven toukista.

Pihapiiristä tuttuja kirjosieppoja havainnoidaan kevätseurannassa. Kuva: Matti Suopajärvi / Vastavalo

Kuluneen talven säät tekevät etenkin Etelä-Suomen kevätseurannasta poikkeuksellisen kiinnostavan. Ilman hitaasti sulavaa lumipeitettä kasvit saavat varaslähdön, ja hyönteisetkin virkoavat tavallista aiemmin. Toisaalta varaslähtö saattaa kostautua, jos kirkkaana yönä kiristyvä pakkanen pääsee puraisemaan.

Tältä keväältäkin havaintoja on ilmoitettu koko joukko. Pääset tarkastelemaan niitä Luonnontieteellisen keskusmuseon eli Luomuksen karttasovelluksessa. Kartalta löytyy muun muassa kukkivia sinivuokkoja, kevään ensimmäisiä nokkos- ja sitruunaperhosia sekä muuttavia lintuja. Ensimmäinen töyhtöhyyppä on nähty aina Seinäjoella asti ja ruostesiiven toukat seikkailevat hangilla jo Oulun pohjoispuolella.

Kaikki kevätseurannassa tehdyt havainnot tallentuvat Luomuksen tietokantaan, jotta niitä voidaan käyttää esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutusten tutkimuksessa.

Kymmenien kevätseurantavuosien aikana tietoa on kertynyt jo kunnioitettava määrä. Suuri osa nykyisistä vakiolajeista on säilynyt ennallaan, ja havaintoja muun muassa sammakonkudusta, siilistä ja leskenlehdestä on kerätty jo 1950-luvulta lähtien.

Osallistu kevätseurantaan nettilomakkeen lisäksi Instagramissa! Jaa keväiset havaintosi aihetunnisteella #kevätseuranta ja Instagram-tilillä @kevatseuranta.

Kevätseurannassa ei etsitä sammakoita, mutta helpommin löydettävä kutu merkitään muistiin. Kuva: Eemeli Peltonen / Vastavalo

kevätkevätseurantaluonto-liittoluontohavainnotperhoset

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.