Viime viikon etelä- ja lounatuulet aloittivat jo lintujen kevätmuuton. Suomenlahden ulkosaarilla Utössä ja Jurmossa havaittiin ensimmäiset kiurut 12. helmikuuta. Tuulen käännyttyä viikonloppuna ilma kylmeni ja muutto ilmeisesti pysähtyi hetkeksi. Mantereen puolella Hangon Högholmenissa havaittiin kiutenkin myös ensimmäinen kiuru keskiviikkona 17. helmikuuta.

Tiedot käyvät ilmi Birdlifen Tiira-havaintopalvelusta. Utössä majaileva luontokuvaaja Jorma Tenovuo kertoi havainnoista myös blogissaan 12. helmikuuta:

”Saaressa näimme 2 kangaskiurua, kevään ekat muuttavat kiurut – 4 yksilöä itäniityllä, 9 räkättiä, 5 mustarastasta, ainakin 30 tilheä, 3 urpiaista, vihervarpunen, 2 pikkuvarpusta ja saaressa pyörähtäneen 2kv sinisuohaukan. Saareen saapui iltalaivalla ainakin neljä ornia lisää. Mukava helmikuinen lintupäivä!”

Birdlifen mukaan kiurut eivät ole aivan ensimmäisiä muuttolintujamme.

”Ennen kiuruja meille on saapunut myös ainakin uuttukyyhkyjä ja pulmusia tammi–helmikuun vaihteesta lähtien. Näiden muuton alun tulkintaa vaikeuttaa se, että molempia lajeja on ollut siellä täällä läpi talven.”

Maassamme talvehtineen laulujoutsenet, isokoskelot ja telkät ovat samaan aikaan alkaneet siirtyä jo sisämaan sulapaikoille.

 

Kuva: Jorma Tenovuo kuvasi tämän kiurun Utössä tiistaina 16. helmikuuta 2016.

jurmokevätmuuttokiurulaulujoutsensinisuohaukkatelkkäutö

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!