Kokki Hanna Hurtan helpot vinkit kasvisperäiseen joulupöytään
Vegaaninen joulupöytä ei ole ollenkaan niin hankala toteutettava kuin tottumattomasta saattaisi alkuun tuntua. Suurimman osan kaikista perinteisistä suomalaisista jouluruuista kun voi tehdä helposti vegaanisesti, eli täysin ilman eläinperäisiä ainesosia.
Poikkeuksen tekee oikeastaan vain kinkku, josta ei saa kasvisperäistä millään, mutta jos haluaa nostaa pöytään jotain kinkkumaista, vaihtoehtoja kyllä löytyy.
Jätä joululaatikoista kananmuna pois
Ei joulua ilman kasvislaatikoita! Porkkana-, lanttu- ja perunalaatikot sekä perinteisten laatikoiden rinnalle kurvannut bataattilaatikko valmistuvat helposti kasvisperäisenä ihan vaihtamalla lehmänmaitotuotteet kasvisperäisiin ja jättämällä kananmunan reseptistä pois.
”Kananmunaa ei tarvita laatikoihin, niistä tulee aivan yhtä hyvää ilmankin”, kokki Hanna Hurtta lupaa.
Rosollista kun jättää kalan pois tai laittaa kalan tarjolle erilliseen astiaan, saavat juuressalaatista nauttia sekä sekasyöjät että vegaanit.
Sienisalaatti taasen on helppo tehdä vegaanisena, kun käyttää vegaanista majoneesia tai esimerkiksi kaurasta tehtyä ranskankermaa tai jukurttia, reseptistä riippuen.
Kaikkia kolmea löytyy myös kaupoista vegaanisena; joululaatikoita, sienisalaattia ja rosollia.
Kinkun tilalle kasvisperäinen joulupöydän keskipiste
Jos tuntuu siltä, että joulu ei tule ilman joulupöydän notkumaan saavaa kinkkua, on sen tilalle tarjolla eläimettömiä vaihtoehtoja.
Kaupoissa myydään valmiina erilaisia kasvisperäisiä joulupöydän keskipisteitä, ja jos aikaa ja halua löytyy, sellaisen voi tehdä myös itse. Koita googlata esimerkiksi seitan- ja tofukinkun reseptejä! Erilaisilla hunnuilla saa niihin monenmoista makua ja näköä.
Kalapöydän suosikit kasvisperäisenä
Oletko maistanut takavuosina valtavaksi hitiksi noussutta porkkalaa? Siinä kotimainen juures, porkkana, muuttuu savuaromin ja suolan maustamana hämmästyttävän savukalamaiseksi.
Hurtta vinkkaa kokeilemaan porkkalamoussea. Siinä porkkala sekoitetaan kasvisperäisen tuorejuuston, ranskankerman ja mausteiden kanssa maistuvaksi tahnaksi, jota voi tarjoilla sellaisenaan joulupöydässä tai alkupalana saaristolaislimpun kanssa.
Saaristolaislimpun kun tekee piimän sijaan appelsiinimehuun, on sekin sellaisenaan vegaaninen.
Savutofusta taas saa tehtyä lasimestarintofua, kasvisperäisen version jouluisesta sillitarjottavasta.
Kaupoista löytyy valmiina cavi-artia, mustia ja punaisia merilevähelmiä, jota voi käyttää kalanmädin sijasta.
Riisipuurot ja -piirakat suitsait vegaanisina
Riisipuurot ja muut pitkään haudutellut puurot kuuluvat monen jouluaikaan. Ne on helppo valmistaa kasvisperäisenä vaihtamalla lehmänmaitotuotteet kasvisperäisiin.
Riisipiirakat valmistuvat niin ikään vegaanisina, kun puuron keittää käyttäen kasvisperäisiä maitoja sekä rasvoja. Munavoin riisipiirakoiden päälle sipaistavaksi Hurtta vinkkaa tekemään vegaanisesta voista, savutofusta ja mustasta suolasta, jossa on hämmentävän kananmunainen maku.
Kasvisperäisen joulupöydän makeat herkut
Pipari- ja torttutaikinoista löytää vegaanisen version helposti yleensä pienimmistäkin kaupoista. Hurtta muistuttaa, että joulutorttuja ei tarvitse voidella kananmunilla, jolloin mitään eläinperäistä ei kaivata siihenkään toimeen.
Jos ei piparilla ja tortuilla tule suu makekaksi, muutamat perinteisistä suomalaisista joulukarkeista ovat vegaanisia. Esimerkiksi Fazerin vihreät kuulat ja wienernougat eivät sisällä mitään eläinperäistä. Hurtta vinkkaa myös Pandan appelsiinikrokantti- ja tonttu-konvehdeista jotka ovat vegaanisia nekin.