Euroopan komissio ehdottaa Itämeren pääaltaan (ja samalla Pohjanlahden) lohenkalastuskiintiön pudotusta noin kahdeksalla prosentilla. Ehdotus on 97 911 lohta, kun kiintiö on nyt 106 600. Ehdotus tulee varmasti aiheuttamaan Suomessakin keskustelua. Ehdotuksen rankin pudotus koskee kuitenkin Itämeren läntistä turskakantaa, jonka kiintiö alenisi 48 prosenttia alle 9000 tonniin.

”On hyvä, että komissio pyrkii toteuttamaan tieteellisiä kestävyysarvioita. Nyt lohen kiintiöitä laskettaisiin, jotta kannanhoidon tavoitteet saavutettaisiin. Tänä vuonna lohta nousi Tornionjokeen ennätysmäärä. Suojelutoimet näyttävät siis toimivan, joten myönteinen kehitys on tärkeä varmistaa ja vakiinnuuttaa”, sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

”Turska on tällä hetkellä lohtakin huonommassa jamassa. On hyvä, että komissio esitti reipasta vähennystä toiselle turskakannalle ja palaa itäisen kannan tilanteeseen syyskuussa.”

Silakan kiintiötä puolestaan nostetaan ehdotuksessa huomattavasti. Ehdotukset vaativat vielä jäsenmaiden hyväksynnän maatalous- ja kalastusneuvostossa myöhemmin syksyllä.

kalastusLohiturskaWU

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi