Biologi Petri Suorsa huokaisi helpotuksesta, kun nuori Esteri-kurki ilmestyi kartalle. Sen paikannin oli pysynyt hiljaa jo marraskuun alkupuolelta asti. Vaikka todennäköisin syy olikin mobiiliverkon katvealue, pitkä hiljaisuus mietitytti silti.

Huono kuuluvuus sai selityksen, kun Esterin paikantimeen tallentunut reitti tuli kokonaisuudessaan perille maanantaina. Se oli emojensa mukana kurvannut Tunisiasta kaakkoon, ensin hiukan rannikkoa pitkin ja sitten määrätietoisesti keskelle aavikkoa.

”Se on ollut kuusisataa kilometriä Saharassa. Se ei ole mikään luonnollinen keidasalue, vaan siellä on keinokasteltuja viljelmiä.”

Kartan ilmakuvassa näkyy ympyrän muotoisia vihreitä peltoja keskellä kuivaa maisemaa.

Samalta leveyspiiriltä Algeriasta on kerran aiemmin tehty rengaslöytö, mutta havaintoja Pohjois-Afrikassa talvehtivista kurjista tulee tietoon niukasti. Näin kaukaa Libyan sisämaasta ei ollut aiemmin löytynyt kurkia, ja koko maastakin hyvin vähän. Suorsan mukaan jonkin verran kurkia on luultavasti silti talvehtinut siellä säännöllisesti.

”Voi vain spekuloida, kuinka paljon niitä siellä nykyään talvehtii, että oliko se vain tämä perhe vai onko siellä muita,” hän sanoo.

”Tosi määrätietoisesti sinne mentiin. Täytyy olla niillä vanhemmilla tiedossa, että siellä on semmoinen paratiisi.”

Suorsan oma arvio on, että itäistä muuttoreittiä ja Etiopiaa kohti suuntaavat kurjet ovat joskus löytäneet viljelmät Libyan sisäosista ja jääneet sinne.

Esteri on taittanut paluumatkaansa jo tuhat kilometriä, ensin suoraan pohjoiseen kohti rannikkoa ja sen jälkeen rannikkoa luoteeseen kohti Tunisian Djerpa-saarta.

Neljättä kertaa Suomeen palaava Harmaa-kurki on aloittanut kevätmuuttonsa vauhdikkaasti. Se saattaa olla tänä kesänä pesimäaikeissa, joten sen täytyy ennättää ajoissa varaamaan ja puolustamaan reviiriään.

Harmaa palasi samalla tyypilliselle kurkien läntiselle muuttoreitille, jota se on mukaillut lähes aina. Viime syksynä se tavoistaan poiketen kiersi Unkarin kautta kulkevaa muuttoreittiä Espanjaan.

”Kun piirtää syksyn ja kevään reitin yhteen, siitä tulee hieno silmukka”, Suorsa sanoo.

Ensimmäistä kevätmuuttoaan aloitteleva Haisku on edennyt talvehtimisalueeltaan Kroatian Jelas Poljen luonnonsuojelualueelta Slovakian rajalle. Rhône-joen suistolla Camarguen luonnonpuistossa talvehtinut Kulta taas on pysytellyt hyvin pienellä alueella eikä ole vielä osoittanut merkkejä kevätmuuton aloittamisesta.

gps-paikanninkurkiKurkien kevätmuuttokurkiseurantamuuttolinnutsatelliittiseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.