Harmaan muuttomatka etenee pitkin sille tuttua läntistä reittiä. Se ohitti Hampurin maaliskuun 2. päivänä ja jäi sitten aloilleen noin kymmeneksi päiväksi. Tiistaina 12.3. se jatkoi kolmisensataa kilometriä itään Puolan puolelle.

Parin viikon aikana Harmaa on lentänyt yhteensä noin tuhat kilometriä. Kurjelle matkavauhti on melko verkkainen, mutta kokonaisuutena muutto on siitä huolimatta edistynyt hyvin.

”Se on kurjista pohjoisimpana, niin kuin aikuiselle linnulle kuuluukin. Se on selvästi johdossa näihin nuoriin kurkiin verrattuna”, biologi Petri Suorsa sanoo.

Kulta-kurki pysytteli alkuvuoden aikana hyvin pienellä alueella Etelä-Ranskassa peltomaisemissa, lähellä Camarguen kansallispuistoa. Sen vuoksi onnistuimme myös löytämään kurjen matkallamme Euroopan halki.

Kurkiseuranta MATKALLA: Kultajahdissa Etelä-Ranskassa

Viime viikon aikana Kulta alkoi kuitenkin osoittaa ensimmäisiä muuttolevottomuuden merkkejä, kun se lehahti hieman idemmäs aiemmilta ruokailumailtaan.

Varsinainen kevätmuutto käynnistyi tiistaina 12. maaliskuuta. Kulta lensi melko lähellä Välimeren rantaa aina Italian Genovaan asti ja jatkoi siitä sisämaahan Parman yli. Nyt kurki on ennättänyt jo maan toiselle laidalle lähelle Venetsiaa.

Nelikosta pisimmän matkan on taittanut Esteri, jonka muuttomatka alkoi kaukaa Libyan sisämaasta. Tunisian rannikolta se kurvasi länteen 27. helmikuuta ja lensi saman päivän aikana yli 500 kilometriä koilliseen kurvaten Sisilian yli Italian saappaan kärkeen.

Karkauspäivänä se jatkoi matkaa kohti pohjoista.

”Sitten se muuttikin yötä päivää”, Suorsa kertoo.

Esteri lensi pohjoiseen kahden vuorokauden ajan. Kurjen paikannusten perusteella se on lentänyt matkan lähes yhtäjaksoisesti, parilla lyhyellä pysähdyksellä. Etapilla taakse jäi yhteensä 930 kilometriä.

Tässä vaiheessa Esteri saavutti Haiskun talvehtimisseudut Kroatiassa. Se ei edelleenkään pysähtynyt pitkäksi aikaa vaan jatkoi samana päivänä vielä 130 kilometriä Pohjois-Serbiaan.

”Se on 2.3. jälkeen ollut monta päivää hyvin paikallisena. Se viittaisi siihen, että kurki on mahdollisesti omillansa”, Suorsa sanoo.

Nuoret kurjet itsenäistyvät emoistaan viimeistään ensimmäisen kevätmuuton aikana ja kerääntyvät tavallisesti muiden nuorten kurkien kanssa parviksi.

Maaliskuun 11. päivänä Esteri jatkoi Haiskun jäljissä pohjoiseen ja lensi vajaat 300 kilometriä Pohjois-Unkariin. Se on nyt vain hieman lännempänä kuin Haisku.

Haisku on tällä välin lepäillyt aloillaan aivan Slovakian rajan tuntumassa.

”Todennäköisesti sekin on jo emoistaan itsenäistynyt, kun se tuolla nyt hiimailee. Sehän voi jäädä vaikka koko kesäksi tuolle alueelle.”

Nuoret kurjet eivät usein pidä kiirettä kevätmuutollaan, joten mitään varmaa on vielä mahdotonta sanoa. Kerran aikaisemminkin kurkiseurannan kurki on jättänyt ensimmäisenä keväänään palaamatta Suomeen asti. Laika-kurki vietti kesän 2021 Valko-Venäjällä ja palasi Suomeen vasta seuraavana keväänä.

gps-paikanninkurkiKurkien kevätmuuttoKurkiseurantamuuttolinnutsatelliittiseuranta

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.