Suomen Luonnon seuraamat kurjet pysähtyivät vauhdilla alkaneen kevätmuuton jälkeen. Sunnuntaiaamuna 11.4. Häröliina-kurki päätti yli kuukauden kestäneen oleilun Unkarin koillisosissa ja lensi alle kahdeksassa tunnissa 580 kilometriä pohjoiseen. Se päätti etappinsa Koillis-Puolaan, missä se maanantaina lepäili pelloilla Biebrza-joen tuntumassa.

Muuttopäivän aikana Häröliina viiletti keskimäärin 75 kilometriä tunnissa.

”Siellä on täytynyt olla hyvät etelätuulet. Ford Focuksella saa jo mennä aika lujaa, jos meinaa perässä pysyä”, biologi Petri Suorsa vertaa.

Häröliinan leiskautus oli Suorsalle hienoinen yllätys, sillä nuoret kurjet saattavat jäädä Keski-Eurooppaan vaikka koko kesäksi. Muuton eteneminen ei kuitenkaan vielä ole varma merkki siitä, että Häröliina olisi aikeissa jatkaa Suomeen.

”Veikkaan, että se jää johonkin välille, Pohjois-Puolaan tai Baltiaan.”

Kaksi muuta gps-kurkea, Harmaa ja Laika ovat yhä aloillaan. Harmaa on pysytellyt hyvin pienellä alueella Berliinin eteläpuolella jo maaliskuun alusta ja Laika kaartelee edestakaisin Romanian ja Unkarin rajamailla.

Vaikka kurkikolmikkomme viipyy yhä matkallaan Euroopan halki, kurkimuutto on Suomessa jo pitkällä. Pesimään valmistautuvat aikuiset linnut ovat levittäytyneet lumipeitteen sulaessa Ouluun ja Sotkamoon asti, jotkut harvat sitäkin pohjoisemmaksi. Lisää kurkia saapuu yhä. Tiistaina 13.4. Hangon lintuaseman ohitti jopa 1640 kurkea.

Häröliinalla on tuolle lintuasemalle yhä 700 kilometriä. Sunnuntaiseen muuttopäivään verrattuna matka ei ole mahdoton, mutta Suorsa ei silti odottele kurkea Suomenniemelle aivan vielä.

”Yllätyn, jos se tulee tänne ennen toukokuuta. Nuoria kurkia saapuu tavallisesti vasta toukokuun loppupuolella tai kesäkuun alussa, eli kuukautta tai kahta myöhemmin kuin aikuiset kurjet muuttavat”, Suorsa kertoo.

 
Seuraa kurkimuuton etenemistä Euroopassa! Euro Bird Portal -sivustolta näkyy, miten kurjet alkoivat saapua Suomeen maaliskuun puolivälin tienoilla. Sivustolta löytyvät myös monien muiden lintulajien tiedot.

gps-paikannuskevätmuuttokurkiKurkien kevätmuuttokurkiseurantasatelliittiseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.