Suomen Luonnon gps-kurjet ovat jättäneet talvehtimisalueensa. Syksyn viimeisessä kurkiseurannassa Harmaa-kurki oli asettunut Espanjaan, Häröliina jatkanut Portugalin rajalle ja Laika jäänyt jo Balkanilla paikoilleen. Suunnilleen samoilla alueilla ne myös viettivät talvensa.

Harmaa ja Häröliina talvehtivat melko lähekkäin, vain 150 kilometrin päässä toisistaan. Ensimmäisenä siipensä levitti Harmaa. Se lähti 27.2. Espanjan Extremadurasta koilliseen ja pysähtyi kaksi päivää myöhemmin lepäämään samalle Gallocanta-järvelle, jolla se poikkesi myös syysmuutolla. Tuo levähdys kesti vain vuorokauden, ja 2.3. Harmaa käänsi nokan kohti koillista ja jatkoi melko tarkkaan omia jälkiään Länsi-Euroopan halki. Maaliskuun viidentenä päivänä se oli jo ennättänyt Elben joenvarsipelloille lähelle Berliiniä, missä se on nyt lepäillyt siitä lähtien.

”On epätodennäköistä, että muutto jatkuisi niin intensiivisenä kuin se on alkanut. Tietenkin se olisi kiva yllätys, mutta luultavasti se jämähtää aloilleen pitkiksi ajoiksi”, biologi Petri Suorsa kertoo. Hän on kurkiseurannan käynnistäneiden israelilaisten tutkijoiden yhteistyökumppaneista Suomessa.

Häröliina aloitti kevätmuuton päivä Harmaan jälkeen. Se ennätti Gallocanta-järvelle vasta 5.3. kun Harmaa ennätti jo nykyiseen olinpaikkaansa. Lintuharrastaja Antonio Torrijo löysi molemmat kurjet niiden levähtäessä järvellä ja kertoi, että 9. maaliskuunta Häröliina liikkui tuhannen enimmäkseen nuoren kurjen parvessa. Parvi jätti Gallocantan seuraavana päivänä ja seurasi aluksi syksyistä reittiä Etelä-Ranskaan. Alppien kohdalla muuttoreitti kääntyi kuitenkin pohjoiseen, kun syksyllä Häröliina kiersi vuoriston eteläpuolelta. Böhmerwaldin vuoriston ja Karpaattien ohjaamana reitti kulki Unkariin, takaisin syksyiselle muuttoreitille. Nämä kaksi reittiä Unkarista Espanjaan löydettiin vasta jokunen vuosi sitten. Neljän päivän aikana Häröliinan matkamittariin kertyi 2300 kilometriä.

Kurkiseuranta: Minne Häröliina muutti ja mitä se kertoo Suomen kurjista »

Suorsa kertoo, että nuoret kurjet viettävät ensimmäisen talven emojensa seurassa. Ne jäävät kuitenkin matkasta joko heti muuton alussa, tai tavallisemmin jossain matkan varrella.

”On mahdollista, että Häröliina oli jo Gallocantalla jätetty kelkasta. Varmaksi sitä ei tiedetä, koska suuren parven mukana oli vanhempiakin kurkia.”

Hän epäilee, että Harmaan ja sen emojen tiet ovat saattaneet erkaantua vasta linnun nykyisessä olinpaikassa Saksassa. Se selittäisi myös vauhdilla taitetun alkumatkan. Varmaa tietoa on mahdoton saada.

Laika-kurjen kevätmuutto on ollut kolmikon hitainta, mutta toisaalta se ei lähtenytkään Balkania kauemmas. Se vietti talven pienellä alueella Länsi-Romaniassa. Maaliskuun alussa Laika teki piston Unkarin puolelle ja sittemmin sen muutto on edennyt verkkaista siksakkia pohjoiseen maiden välisen rajan tuntumassa. Tällä hetkellä Laika viipyy purojen ja ojien lohkomalla peltomaalla Romanian Bihorin piirikunnassa.

”Tämä ei ole mitenkään ihmeellistä. Se on hyvissä tarkkailuasemissa, ja osa nuorista kurjista jää Unkariin koko kesäksi.”

Myös muiden nuorten kurkien kesänviettopaikka on vielä hämärän peitossa, eivätkä ne välttämättä palaa samoille talvehtimisalueillekaan.

”Ne eivät pesi vielä yksivuotiaina, eivätkä yleensä kaksivuotiainakaan. Ne viettävät nyt nuorten porukoissa kivoja opiskeluaikoja, eivätkä koronarajoituksetkaan vaivaa”, Suorsa vertaa.

Jalkaan kiinnitetyt paikantimet saavat virtansa auringosta ja seuraavat kurkikolmikon menoa vielä ainakin muutaman vuoden, ja jos akut kestävät, jopa viisi vuotta. Parhaassa tapauksessa niiden pesintääkin päästään seuraamaan.

”Se olisikin kaikkein onnellisinta. Koko perheen voisi yrittää ottaa kiinni paikanninten kiinnitystä varten. Se olisi tutkimukselle hyvä jatko.”

 

Vertaa kevät- ja syysmuuton reittejä!

gps-paikannuskevätmuuttokurkiKurkien kevätmuuttokurkiseurantasatelliittiseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.