Mikä kurkiseuranta?

Suomen Luonto alkoi syksyllä 2020 seurata nuorten kurkien matkaa niiden ensimmäisellä syysmuutolla. Ne kantavat jaloissaan rengastajien kiinnittämiä gps-paikantimia, joiden avulla niiden lentoa voidaan seurata yksityiskohtaisesti.

Kurkien joukko on vaihtunut vuosien varrella, ja alkuperäisestä nelikosta mukana on vain Harmaa. Harmaan rinnalla seuraamme kesällä 2023 kuoriutuneiden Esterin, Haiskun, Kullan ja Laurin menoa.

Gps-kurjet ovat osa israelilaisen ekologin Idan Talmonin professori Ran Nathanin tutkimusryhmässä tekemää väitöskirjatutkimusta. Niiden seikkailuja päivityksissä kommentoi biologi Petri Suorsa, joka on yksi tutkijoiden yhteistyökumppaneista Suomessa.

Kaikki Kurkiseurannan artikkelit löydät täältä >>

Kurkien syymuutto on edennyt hyvin. Toistaiseksi linnut ovat pysytelleet tutuilla reiteillä, ja etenkin Unkarin Hortobágy on ollut suosittu. Kansallispuiston alueella on peltoja ja laitumia sekä kala-altaita, joiden matalissa vesissä linnut mielellään yöpyvät.

Lauri-kurki on pysynyt kansallispuistossa ja sen lähialueilla jo kuukauden verran. Syys–lokakuun vaihteessa puhalsivat hyvät muuttotuulet ja toivat Laurin seuraksi Kullan ja Esterin. Kaikkien kolmen reitit piirtyvät jopa täsmälleen samaan kala-altaaseen. Altaiden pinnan korkeutta säädellään voimakkaasti, joten luultavasti tuossa altaassa tilanne on kurjille mieluisin.

Esteri lähti liikkeelle Liettuasta puolilta päivin 30. syyskuuta ja saapui aamuyöllä Puolaan Karpaattien vuoriston pohjoispuolelle.

”Se lensi 712 kilometriä. Lopuksi tuuli on työntänyt sitä lounaaseen, ja se on lyönyt alas”, sanoo biologi Petri Suorsa.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä Esteri nousi ilmaan jälleen puolen päivän aikoihin ja korjasi kurssinsa kohti Hortobágya. Se pysytteli kansallispuistossa parin viikon ajan, kunnes viime keskiviikkona 16.10. se jatkoi Unkarin etelälaidalle Szegedin pohjoispuolelle. Myös tällä alueella on paljon peltoja, kosteikoita sekä padottuja kala-altaita.

Esteri poikkesi Szegedissä myös viime syksynä emojensa kanssa. Nyt se kulkee hieman edellisvuoden aikataulua edellä.

Kulta alkoi liikehtiä Valko-Venäjän puolella jo 29. syyskuuta, mutta lähti Esterin tavoin liikkeelle vasta kuun viimeisenä päivänä. Se lensi Ukrainan ja Puolan rajaa pitkin, kunnes koukkasi Ukrainaan ja pysähtyi Lvivin lounaispuolelle.

Seuraavana päivänä se lensi Karpaattien vuoriston yli Hortobágyyn, eli saapui sinne samana päivänä Esterin kanssa. Kulta vastaavasti jatkoi muuttoaan samana päivänä Esterin kanssa, joskin kurvasi tiukasti länteen.

Kulta pysähtyi ensin Itävallan ja Unkarin rajalla sijaitsevaan kansallispuistoon, jossa se lepäsi kuuden päivän ajan. Neusiedler See – Seewinkelin kansallispuisto koostuu Neusiedler-suolajärveä ympäröivistä kosteikoista ja niityistä, ja se on tunnettu rikkaasta linnustostaan.

Suorsa sanoo ajatelleensa, että Kulta olisi aikeissa kiertää Alpit pohjoispuolelta, sillä tyypillisesti Neusiedlerjärven tuntumassa levähtäneet kurjet ovat suunnanneet Etelä-Saksan kautta Ranskaan.

”Se lähtikin viime syksystä tutulle Alppien eteläpuolen reitille ja paikantui viime yönä yömuutolla Venetsian itäpuolella”, Suorsa kertoo.

Myös Harmaa eteni vauhdilla syys–lokakuun vaihteessa. Se nousi siivilleen 30. syyskuuta ja leiskautti lähes tuhat kilometriä Liettuan ja Puolan halki. Samalla se kaartoi tasaisesti kohti länttä ja on nyt vankasti kurkien läntisellä muuttoreitillä, josta se viime syksynä teki poikkeuksen kiertämällä Hortobágyn kautta.

Puolan ja Saksan rajalla kulkevan Oder-joen kohdalla Harmaa laskeutui. Sen jälkeen se on hiljalleen madellut kohti Berliiniä ja on nyt reilun 50 kilometrin päässä suurkaupungista.

Haisku sen sijaan ei ole liikahtanut mihinkään, vaan pysyttelee edelleen samoilla seuduilla Wrocławin kaupungin pohjoispuolella.

Vaikka Haiskun muutto ei ole edes käynnistynyt, Suorsa ei pidä viivyttelyä erikoisena. Kurki on jo valmiiksi niin etelässä, että sen ei tarvitse juuri sijoiltaan liikahtaakaan.

”Ne ovat kaikki siellä missä pitääkin tähän aikaan”, hän summaa.

gps-paikanninkurkikurkien syysmuuttoKurkiseurantamuuttolinnutsatelliittiseuranta

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.