Dokumentaristi Jouni Hiltunen seurasi monen vuoden ajan kurkiperheen elämää. Kurjenpojan pitkä matka -elokuvan tarina alkaa kevään korvalla, kun vanha kurkipari palaa tutulle reviirilleen.

Hiltunen taltioi lintujen pesintää pienestä piiloteltasta. Siten katsojat pääsevät aitiopaikalle näkemään kurkien perheen ylä- ja alamäet.

Syksyn saavuttua kurkien matka alkaa. Myös Hiltunen pakkaa tavarat autoon ja lähtee seuraamaan kurkia. Lintujen tie vie Viron ja Unkarin kautta Israeliin saakka. Perillä kurkien saapuminen on odotettu luonnonnäytelmä. Haasteitakin on – miten ihminen ja suuret kurkiparvet pärjäävät muuttuvassa maailmassa?

Yllättäviä käänteitä

Elokuvan ohjaaja, käsikirjoittaja ja kuvaaja Jouni Hiltunen kuvailee mieleenpainuvimpia hetkiä elokuvan tekemisessä.

”Ehdottomasti hätkähdyttävintä oli kurkien yllätyksellinen käyttäytyminen pesillä. Seurasin elokuvan pääosassa olevan kurkipariskunnan pesintää useampana kesänä, viimeisenä lähestulkoon alusta loppuun, istuen lähes kuukauden piilokojussa ja sinä aikana tapahtui paljon. Tapahtumissa oli myöskin elokuvassa nähtävää dramatiikkaa, johon kurkiemot olivat itse osallisia. Se, että sain ne hetket kuvattua, ovat varsinainen onnenkantamoinen ja kuvattuna materiaalina ainutlaatuista”, dokumentaristi kertoo.

Hiltunen kertoo myös yllättyneensä siitä, miten sosiaalisilta kurjet vaikuttavat.

”Esimerkiksi päivälepopaikalla niiden käyttäytyminen muistutti enemmänkin nisäkäslauman kuin lintuparven käyttäytymistä. Nujakointia oli hyvin vähän, ja ne hyrisivät ja kurnuttivat mukavasti toisilleen. Lepopaikalla uutta laskeutuvaan parvea tervehdittiin aina huutamalla, samoin jos ne näkivät kaukana lentävän parven, niin sillekin huudettiin”, Hiltunen kuvailee.

Jouni Hiltunen kertoo, että elokuvan loppu muuttui matkan aikana. Kaikkea ei voi käsikirjoittaa.

”Hätkähdyttäviä olivat myös tapahtumat Israelissa. Niihin en ollut varautunut. Alkuperäisessä käsikirjoituksessa elokuvan loppu on erilainen, sillä yhtenä ajatuksena oli matkustaa Etiopiaan saakka. Mutta kun näin Israelin tilanteen, tiesin heti, että elokuva tulee päättymään sinne ja sen loppuun rakentuu konflikti. Onneksi olimme tekemässä dokumenttia, jossa käsikirjoitusta voi muuttaa. Näimme taas kerran, että todellisuus on tarua ihmeellisempää”, dokumentaristi sanoo.

Piilokojusta käsin

Elokuvaa ainutlaatuista kuvaa katsoessa ihmetyttää, miten kuvaaja on voinut päästä näin lähelle kurkia.

”Kurki on rauhoitettu lintu. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että lintua ei saa häiritä. Itse käytin lähestulkoon aina piilokojua. Valitsin pääkohteeksi pariskunnan, joka oli tottunut ihmisten liikkumiseen, veneisiin ja kalastajiin. Ne pesivät erään jokivarren mutkassa vastapäätä käytössä olevaa kesämökkiä ja rantasaunaa, joten ne eivät juurikaan välittäneet minunkaan touhuistani. Vaikka elokuvan kuvat ovat lähikuvaa, ne on kuvattu noin sadan metrin päässä olleesta piilokojusta pitkällä polttovälillä”, Hiltunen selventää.

Nuorten kurkien matkassa

Piilokojun lisäksi kuvaajalla oli muitakin kikkoja taskussaan.

”Elokuvassa on lähikuvaa emoista puolikasvuisten poikasten kanssa ruovikoissa. Pitkän ruovikon suojassa piileskeleviä kurkiperheitä on lähes mahdoton kuvata. Ratkaisin asian siten, että etsin kurkien käyttämät polut ja lepopaikat, minkä jälkeen sijoittelin kameroita tallentamaan ohimenevää liikennettä, ja muistikorteille tallentui myös kurkia poikasineen”, Hiltunen kuvailee.

Ikimuistoinen kokemus

Elokuvan tekoprosessi alkoi jo vuonna 2017, ja kaksi viimeistä vuotta Hiltunen vietti täyspäiväisesti elokuvan parissa. Kurjenpojan pitkä matka nähtiin Suomen ensi-illassa Savonlinnan kansainvälisellä luontoelokuvafestivaalilla elokuussa. Loppuunmyydyssä näytöksessä Suomen Luonto toimi yhteistyökumppanina, ja toimittaja, biologi Anna Tuominen haastatteli elokuvan ohjaaja Jouni Hiltusta.

Elokuvan tekemisen aikana Hiltunen oppi hiljalleen, mistä kurkia milloinkin löytää. Kameran muistikorteille tallentui satoja tunteja videota kurjista.

”Hienointa oli, että löysin kurkien pesät ja piilopaikat ja sain todistaa kurkien onnen, mutta myös menetyksen hetket. Tietysti myös pitkän muuttoreitin seuraaminen oli ainutlaatuinen kokemus, joka ei varmasti unohdu koskaan. Hortobagyn kansallispuistossa näkemäni 150 000 huutavan kurjen laskeutuminen yöpymään pimenevässä illassa on varmastikin elämäni voimakkain luontokokemus. Pelkästään meteli oli infernaalinen”, Hiltunen summaa.

Joulupyhinä on mahdollisuus lähteä kurkien matkaan, sillä YLE TV1 esittää Kurjenpojan pitkä matka -elokuvan joulupäivänä lauantaina 25.12. klo 18.10. Elokuva on katsottavissa myös Yle Areenassa 20.12.2021 lähtien.

elokuvakurjenpojan pitkä matkakurki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.