Sekaruokaa syövän perheen pääasiallisena ruoanlaittajana tunnen välillä epätoivoa. Vaatimuksia on runsaasti: ruoan pitäisi maistua kaikille, olla terveellistä ja kuormittaa maapalloa mahdollisimman vähän.

Ekologisuudesta en ainakaan haluaisi tinkiä. Tutkimus toisensa jälkeen nimittäin todistaa, että sillä, mitä suuhumme laitamme, on suuri merkitys ilmastolle ja ympäristölle. Esimerkiksi Science-lehdessä vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan kasvisperäiseen ruokavalioon siirtyminen on tehokkain keino keventää omaa vaikutusta maapalloon.

Suomalaisillakin on syytä tarkastella kriittisesti syömisiään. Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen toteuttaman RuokaMinimi-hankkeen loppuraportti viime vuodelta kertoo, että suomalaisen ruokavalion ilmastovaikutuksista peräti 45 prosenttia aiheutuu lihatuotteista.

Kuluttajien ruokahävikin osuus sen sijaan on ruokavalion ilmastovaikutuksesta vain neljä prosenttia. WWF:n suojeluasiantuntija Mari Koistinen muistuttaakin, että vaikka hävikin välttäminen on sinänsä hieno asia, voi se kaapata liikaa huomiota. Merkittävin vaikutus on sittenkin lautasen sisällöllä.

Ruokavalion muokkaaminen kasvispainotteiseen suuntaan vaatii hiukan kokeilunhalua. Se, mikä toimii yhdellä, ei innosta toista. Meillä tuntuu tepsivän riittävän laaja ruokalista sekä uusien kasvisruokien jatkuva testaaminen.

Ruokavalioviilaus on iso juttu elämässä ja sille kannattaa antaa aikaa. Kasvisruokapäiviä voi lisätä pikku hiljaa ja totutella uusiin makuihin vähitellen.

Haasteista pitävä saa inspiraatiota ehkä myös paraikaa vietettävästä lihattomasta lokakuusta. Vielä ehtii mukaan!

Viisi vinkkiä lihansyönnin vähentäjälle

  • Syö punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa.
  • Lantraa. Korvaa osa lihasta esimerkiksi soijarouheella tai härkäpaputuotteilla.
  • Säästä lihansyönti erityisiin hetkiin, kuten jouluun.
  • Kokeile lihan tilalla ennakkoluulottomasti uusia kasviproteiineja, esimerkiksi Nyhtökauraa, Kaurajauhista ja Oumph!:ia.
  • Muista myös perinteiset kasvivalmisteet, tofu ja tempe, sekä vastuullinen kala, kuten särki, silakka ja ahven.
kasvisruokalihaton lautanenlihaton lokakuuMarjo Jääskä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.