Kynnys lintuharrastuksen aloittamiseen on matala, sillä siivekkäitä löytyy jo kotipihasta ja yleisimpien lajien erottaminen toisistaan on tarpeeksi helppoa. Myös kotimainen lajimäärä on kohtuullinen: maassamme on havaittu alle 500 eri lajia, ja näistä säännöllisesti löydettävissä on vain noin puolet. Kun harrastus kuitenkin vie mennessään, alkaa nopeasti kaivata enemmän haastetta. Mikä neuvoksi?

Pelillistämisestä tohistaan nykyään paljon, mutta lintuharrastajien keskuudessa siinä ei ole mitään uutta. Erilaisia lajipinnoja on kerätty jo vuosikymenet. Seuraavasta listasta löytyy joitakin tavallisimpia:

Elämänpinna, elis
Elämän aikana havaitut lintulajit. Useimmiten tällä luvulla viitataan kotimaisiin lintuhavaintoihin ja koko maailmassa kerätyt pisteet eli maailmanpinnat lasketaan erikseen. Kärkikahinoihin päästäkseen täytyy löytää pitkälle yli 400 lintulajia.

Vuosipinna, vuodari
Kalenterivuoden aikana havaittujen lintulajien määrä.

Päivänpinna
Kalenterivuosien eri päivinä havaitut lintulajit, esimerkiksi kaikki juhannusaattona tai 15. toukokuuta havaitut lajit ja niin edelleen.

Maakuntapinna tai muu rajattu alue
Jos elis-kisailussa pinnoja ropisee yhä harvemmin ja motivaatio alkaa lopahtaa, voi rajata alueen esimerkiksi kotimaakuntaan tai -kaupunkiin.

Piha- ja ikkunapinna
Omassa pihassa tai omasta ikkunasta havaitut lintulajit.

Retkipinna
Yhdellä linturetkellä havaitut lajit.

Ekopinna
Lajit, joiden havaitsemisessa ei ole käytetty autoa tai muuta energiasyöppöä kulkuvälinettä. Siis omin lihasvoimin tehdyillä retkillä havaitut linnut. Sähköavusteinen pyöräkin lienee tässä kisassa jo hieman harmaalla alueella.

Unipinna
Nukkuessa tehdyt lintuhavainnot. Selkouniin perehtyneille menestys on taattu. Unipinnoja laskiessa säännöt ovat melko löyhät, sillä havaitun lajin ei tarvitse piirteiltään vastata todellista lintulajia. Riittää, että se on unessa varmaksi määritetty. Tähän listaukseen kelpaavat myös tieteelle uudet lintulajit.

Pinnojen keräämisessä vain mielikuvitus on rajana. Esimerkiksi hiljattain perheellistyneet voivat kerätä vaunupinnoja, eli lastenvaunuja työnnellessä havaittuja lajeja. Entäpä oletko jo kokeillut kerätä huussipinnoja?

Lintujen rengastajat voivat myös kerätä pinnoja esimerkiksi rengastamistaan tai kädessä pitämistään lajeista. Kuvassa renkaan jalkaansa sai isolepinkäinen. Kuva: Anna Tuominen

Kovimmilleen pinnakisa yltyy erilaisissa linturalleissa. Niissä lajeja etsitään pieninä joukkueina tiettynä aikana tietyn alueen sisällä. Tunnelmia opiskelijoiden järjestämästä Ahvenanmaan linturallista voi lukea täältä. Suomessa käydään myös joka kevät tiukka kisa lintutornien paremmuudesta. Viime vuosina on järjestetty myös unipinnaralleja.

Eivätkö kaikki vain huijaa? Sitä lienee kysytty jokaiselta pinnahaukalta. Huijaaminen olisikin todella helppoa. Sen kun vain sanoo käyneensä katsomassa sitä Ivalon mäntysirkkua tai lehmähaikaraa Mäntsälässä. Tarkentavat kysymykset saattaisivat paljastaa huijarin, mutta harva jaksaa alkaa tentata.

Epärehellisyydellä kun ei oikein saavuta mitään. Pinnahuijarit eli vääntäjät saavat kunnianhimossaan nopeasti tietynlaisen maineen lintuharrastajien keskuudessa. Rallin tuoksinassa määrityksiä saatetaan joskus tehdä turhankin nopeasti, mutta kukaan ei halua vääntäjän leimaa otsaansa. Loppujen lopuksi havaitsematta jäänyt lintulaji on mitä suurimmassa määrin vain itseltä pois, sillä kokemuksista ja löytämisen riemusta lajissa on kuitenkin kyse.

Huijaamista paljon pahempi ongelma ovat toisinaan tapahtuvat ylilyönnit. Harvinaisia pinnoja jahdatessa kymmenet ihmiset voivat etsiä samaa lintua ja säikyttää sen toistuvasti lentoon tai häiritä sitä äänihoukuttimella eli atrapilla. Myös jokamiehen oikeuksia saatetaan venyttää lintujen lentäessä piha-alueille. Ja kun ensimmäinen ylittää rajan, perässä tekee mieli seurata, ettei jää ainoana ilman pinnaa. Kiikarilaukkuun olisikin syytä tulostaa BirdLife Suomen huomaavaisen havainnoinnin ohjeet ja lukaista ne läpi aina linturetkelle lähtiessä.

Kysyimme lintuja harrastavilta lukijoiltamme, millaisia pinnoja he keräävät tai tietävät muiden keräävän. Lue koonti täältä!

bongauseettisyyselämänpinnalajintunnistuslintuharrastuspinna

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €