Viherpeippo (Chloris chloris) on lintulautojen roteva bodari. Muodon puolesta se muistuttaa tikliä, joka onkin sille läheistä sukua, samoin kuin vihervarpunen.

Tuntomerkit: Viherpeippo voi mennä äkkinäiseltä sekaisin vihervarpusen kanssa, koska kumpikin ovat pieniä, oliivinvihertäviä lintulaudan vieraita. Viherpeippo on näistä lajeista jykevämpi: suurempikokoinen, nokasta töpäkämpi ja niskasta paksumpi. Koiraan pää on harmaanvihreä, toisin kuin vihervarpusella, jolla siinä on tummaa höyhennystä ja selvä keltainen silmäkulma. Viherpeipon siipijuova on pitkittäinen. Naaras on koko väritykseltään tummempi.

Levinneisyys: Viherpeippo on eniten ruokinnasta hyötyneitä lintulajeja, jonka kanta on moninkertaistunut 1970-luvulta 2010-luvulle. Sitä tavataan lähes koko maassa, eniten kuitenkin Etelä-Suomessa. Laji on herkkä salmonellalle, mikä romautti sen kannan muutama vuosi sitten.

Mitä syö: Vahva nokka kertoo ravinnon: viherpeippo on siemenensyöjä. Se aukoo muun muassa kurtturuusun punaisia marjoja.

Äänet: Laulu on tyypillisesti inhoava fyyyyi-vihellys tai ryystävämpi frryyyyyyiiii. Parvi pitää yhteyttä sirkuttavalla trillillä.

Linnutlintulaudallaviherpeippo

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!