Talitiainen (Parus major) on yleisin lintulaudalla käyvistä linnuistamme. Siellä se pelottomasti kärkkyy jalansijaa ja käyttäytyy välillä hyökkäävästikin. Talitiainen on suurin tiaisistamme. Koko tulee esille jo nimessä; latinan major tarkoittaa isoa. Iso on tietenkin suhteellista. Talitintti painaa vain parikymmentä grammaa.

Tiaiset ovat karaistuneita ja pärjäävät Suomen talvessa ilman ruokintaakin, mutta ilmeisesti juuri sen ansiosta ne ovat runsastuneet voimakkaasti. Suomen lintuatlaksesta luin, että 1980-luvun loppupuolella pesiviä pareja arvioitiin olevan 600 000–900 000. Nyt määrä on noin 1,5–2 miljoonaa.

Talitiainen syö lintulaudalla auringonkukansiemeniä, rouhittuja pähkinöitä ja rasvaa. Nykyisin suositellaan, että auringonkukansiemenet tarjottaisiin kuorittuina, koska kuoriminen on voimia vaativaa työtä.

Talitiaisella on keltainen vatsa, musta pää ja valkoiset posket. Sukupuolet ovat samannäköisiä, mutta ne erottaa vatsapuolen mustasta juovasta, joka koiraalla on leveämpi ja suorempi kuin naaraalla.

Talitiainen ääntelee lukuisilla erilaisilla tavoilla. Tutuin niistä on ti-ti-tyy ja sen – usein lyhyemmät – variaatiot.

lintulaudallatalitiainen

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!