Pirteä töyhtötiainen (Parus cristatus) kuuluu havumetsän hurmureihin. Niitä asustaa Oulun korkeudelle saakka ja pesivä pareja on 200 000–400 000. Mieliympäristöä ovat karut männiköt. Pesänsä se kovertaa lahopökkelöön mutta voi huolia pöntönkin.

Miltä näyttää? Pieni tiainen, selkäpuoli ruskea, alta vaaleampi, leukalappu musta. Olemuksen kruunaa suippo, kärkeen kapeneva mustan ja valkoisen raidoittama töyhtö.

Mitä syö? Siemeniä, hyönteisiä ja hämähäkkejä, joita se muiden metsätiaisten tapaan varastoi myös talveksi puiden rakosiin ja päällysjäkäliin. Töyhtöpääkin tulee nauttimaan ruokintapaikan antimista, mutta ei yhtä hanakasti kuin muut tiaiset ja tarjoilun täytyy olla metsäisessä ympäristössä. Läski, murskatut maapähkinät ja siemenet ovat senkin mieleen.

Ääntely: Kutsuääni on kirkas, iloinen, trillimäinen säe. Laulu on samantapainen, useammin toistettuna sarjana. Äänet ovat kuin tehtyjä kevättalven aurinkoisiin päiviin. Toki ne ovat lajikumppaneille suunnattuja, mutta mikäpä estää ihmisenkin niistä nauttimasta.

lintulaudallatöyhtötiainen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.