Punatulkku (Pyrrhula pyrrhula) ei juuri esittelyjä kaipaa. Tämä talvisen lintumaailman väriläiskä lennähtää ilmojen kylmetessä metsän siimeksestä ihmisten ilmoille ja ruokinnoille.

Tuntomerkit: Koiraan tunnistaa punaisesta rinnasta; naaraalla se on ruskea. Sekä kurkku että päälaki ovat molemmilla mustat ja selät harmaat. Punatulkun muuten mustia siipiä koristaa valkea poikkijuova. Talvisin nämä linnut liikkuvat pienissä parvissa tai pareittain.

Levinneisyys: Punatulkkua tavataan kuusivoittoisissa metsissä koko maassa lukuun ottamatta Tunturi-Lappia. Suurin osa maamme noin 180 000 parista jää talvehtimaan Suomeen, mutta lintuja vaeltaa myös jopa Keski-Eurooppaan saakka.

Mitä syö: Tämä tukevanokkainen lintu napsii mielellään auringonkukansiemeniä, murskattuja maapähkinöitä sekä kauraa. Keväällä punatulkut häviävät ykskaks ruokinnoilta ja palaavat metsän suojaan.

Äänet:
Kutsuääni on huilumaista viheltelyä ”hjyy”.
Naaras on väritykseltään vaaleampi. Kuva: Nimimerkki Annie / Ikkunasuomenluontoon.fi
Naaras on väritykseltään vaaleampi. Kuva: Nimimerkki Annie / Ikkunasuomenluontoon.fi

lintulaudallaLintulautapunatulkkutalviruokinta