Ristisorsa on komea, kookas lintu, hanhen kokoinen. Tätä moniväristä, näyttävää sorsalintua tavataan Suomessa pitkin rannikkoa aina Hailuotoon ja Perämerelle asti. Jäämerelle aukeavilla Norjan vuonoilla ristisorsa pesii vielä pohjoisempana.

Ristisorsa viihtyy hiekkarannoilla ja sen pesä on useimmiten maankolossa, kaivamassaan tai löytämässään. Vanhoihin rakennuksiin, niiden alle – joskus kauemmaksikin vesistä – se mielellään pesii, kun vain löytää sopivan pesäpaikan.

Kanta vähän vaihtelee, esiintyminen on myös laikuttaista, mutta hyvä arvaus Suomessa pesivien ristisorsien määräksi on noin 300 paria. Aika harvalukuinen lintu siis kuitenkin on, vaikka sopivissa ympäristöissä ristisorsalla on vahvahkojakin paikallisia esiintymiä. Vielä viime vuosisadan ensi puoliskolla se oli kuitenkin vain satunnainen vierailija Suomessa. Ristisorsan mutto alkaa aikaisin keväällä.

Varsin erikoinen ja huomiota herättävä näky on, kun ristisosrsa pesäkoloja etsiessään lentelee hitaasti ja lähietäisyydelllä rakennusten ympärillä äänekkäästi kaakattaen. Toisaalta lintujen keskinäiset, keväiset palaverit rannoilla vaikuttavat aika hurjilta.


Lennossa ristisorsa näyttää hyvinkin vaalealta. Kuva: Samuli Haapasalo, Viro, Läänemaa, 26.5.2018


Tässä etäältä otettu kuva ristisorsien rajun tuntuisista keväisistä mittelöistä. Kuva: Samuli Haapasalo, Viro, Läänemaa, 27.5.2018

Linnutlinturetkelläristisorsa

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.