Pulmussirri lie saanut nimensä talvipuvustaan, jonka värit tuovat mieleen pulmusen.

Pulmussirrejä tavataan Itämeren rannoilla vähälukuisesti lähinnä syysmuutolla, meillä esim. Porin Yyterissä ja Perämeren rannoilla. Nyt pulmussirri yllätti kevätmuutolla Viron Läänemaan Haversvin kahlaajarannalla. Kolme muutolta laskeutunutta pulmussirriä juoksenteli terhakkaana rantavesissä.

Hauskasti jokaisen pulmussirrin puku oli omassa vaiheessaan. Yhdellä oli kauniin ruskea pesimäajan vaatetus, toinen oli välimuodossa ja kolmas vielä lähempänä talvista asuaan. Kaikissa puvuissaan lintu oli kuitenkin helposti määritettävissä, sikäli kuin sirrit nyt koskaan ovat helpoimpia! Lennossa erottuu vielä vahva siipijuova ja ääni on aika terävä moneen muuhun sirriin verrattuna.

Sekin on erityistä pulmussirreissä, että ne talvehtivat kaukana etäläisen pallonpuoliskon mantereiden eteläosissa ja kevätmuuton päämäärä näillä kolmellakin sirrillä oli taas kaikkein pohjoisimpiin arktisen alueiden pesimäpaikoille. Siksi ne olivat liikkeellä vasta toukokuun viimeisellä viikolla 26.5.2018.

Nämä sirrit kertovat samalla yhdestä Viron lintupaikasta, Haversvin rannasta. Lisää Haversvista ja läntisen Viron linturetkikohteista löydät eilen 7.6.2018 ilmestyneestä Suomen Luonnon numerosta 5/2018. Viron 100-vuotisjuhlavuonna on mielenkiintoista tutustua läheisen naapurin lintuihin ja kauniiseen luontoon.
 

LinnutlinturetkelläpulmussirriViro

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!