Kahden viime vuorokauden aikana säätutkissa on näkynyt voimakasta muuttoa sekä yöllä että päivällä. Lintuja saapui todennäköisesti ainakin miljoona yksilöä. Perjantaina ja lauantaina muuttosää ei ole erityisen ihanteellinen. Sen jälkeen vahvistuu meille korkeapaine, joka tuo mm. kurkien, metsähanhien, joutsenten, hiiri- ja varpushaukkojen sekä peippojen pääjoukot. Myös monien vesilintujen, rastaiden, lehtokurppien ja punarintojen meno on silloin voimakasta öisin.

Perjantai: Navakkaa, merellä ajoittain kovaa lounaistuulta, pilvistä-puolipilvistä ja vähäinen heikkojen sateiden mahdollisuus. Tuuli on ehkä liian voimakas hyvällemuutolle. Toisaalta Baltiassa on selkeää ja lämmintä sekä paine linnuilla kova, joten on pieni mahdollisuus isolle kurkimuutolle. Jos niitä menee, niin reitti on hyvin itäinen. Pe-la yönä kovaa muuttoa.

Lauantai: Enimmäkseen kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa lännen ja luoteen välistä tuulta. Aamulla aikaisin pieni sateen mahdollisuus, sen jälkeen verraten selkeää mutta iltapäivällä, varsinkin idässä kumpu- ja kumpukerrospilviä. Sivuvastainen tuuli jarruttelee muuttoa, mutta melko kaunis päivä saa varmaan jonkin verran haukkoja liikkeelle. Pieni mahdollisuus, että kurkia menisi myös, vastatuuleen itäistä reittiä.

Sunnuntai: Heikkotuulista ja selkeää, pientä yöpakkasta ja iltapäivällä merituulta. Erinomaista muuttosäätä mm. kurjille, joutsenille, metsähanhille ja haukoille. Myös yö- ja aamumuuttajille hyvä sää.

Maanantain arvio: Kuten sunnuntaina mutta etelätuuli viriää ja lännestä voi pilvistyä. Jos kurkia vielä jäi yli sunnuntaista, niin tässä menevät loput. Erittäin kovaa pikkulintujen yö- ja aamumuuttoa, tosin korkealla ja hajallaan.

kevätlintumuutto

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.