Kesämökin vanhan kukkapenkin reunaa kaivettaessa löytyi maan sisästä palleromaisia ruskeita sieniä. Ovatko ne tryffeleitä?

Kesämökkitonteilta maata kaivettaessa löytyvät sienet ovat useimmiten maahikkaita (kuvassa), koska tontit ovat yleensä karuja mäntykankaita. Maahikkaat ovat kovia, ruskeita, hiukan nystyisiä ja ihmisen nenään jokseenkin hajuttomia. Ne ovat yleisiä männyn mykoritsasieniä, mutta kasvutapansa vuoksi niitä näkee harvoin. Eläimet kuitenkin haistavat kypsyvät itiöemät ja kaivavat niitä ravinnokseen. Kangasmetsissä näkee usein noin nyrkin kokoisia kuoppia, joiden pohjalta voi löytää kovia maahikkaan kuoren kappaleita.

Myös oikeita, Tuber-sukuun kuuluvia tryffeleitäkin meillä kasvaa useita lajeja, mutta kaikki ovat nykytietämyksen mukaan harvinaisia. Näkemys voi muuttua, kun Suomessakin nyt on tryffeleitten hakuun koulutettuja koiria. On hyvinkin mahdollista, että koirat löytävät tieteelle uusiakin sienilajeja, sillä maan sisässä kasvavat sienet ovat piilossa normaaliin tapaan sieniä etsiviltä tutkijoilta.

Suomessa on myös käynnistetty tryffelinkasvatuskokeet: tammen taimien juuriin on ympätty kesätryffelin rihmastoa, ja taimet on istutettu entiselle peltomaalle Juvalla. Hanketta johtaa tekniikan tohtori Salem Shamekh Teknillisestä korkeakoulusta. Kahdesta ensimmäisestä talvesta taimet ja rihmastot selvisivät hyvin. Nyt kokeita käynnistetään muissa kunnissa ja myös mustatryffelin rihmastolla. Kestää kuitenkin useita vuosia, ehkä vuosikymmeniä ennen kuin satoa päästään korjaamaan. Hyvälaatuiset tryffelit maksavat satoja euroja kilo, joten kiinnostus kokeiluun on suurta.

maahikastryffeli

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.