Luomus on Suomen Luonnon lukijoilleen järjestämä luontokuvakilpailu, joka on järjestetty vuosina 2010 ja 2012. Viime kerralla sarjoja oli kolme, veden elämää, abstrakti ja ihminen ja luonto.

 

Abstrakti-sarjaan tuomaristo kokosi kuvia, joissa kuvapintaa on käytetty poikkeuksellisen taitavasti ja joissa kuvaaja on nähnyt persoonallisesti rytmiä ja muotoja ja osannut tallentaa ne kamerallaan.

Abstraktien näkymien kuvaaminen on yleistynyt filmikameroiden vaihduttua digitaalisiin kameroihin. Kun kuvaajan ei tarvitse ajatella filmin kulutusta, vain mielikuvitus on rajana kokeiluissa.

Mustavalkoinen kuva tekee hiljaista tuloaan värikylläisyyden taustalla: Luomus-kilpailuun tuli tarjolle joitain kymmeniä mustavalkoisia kuvia, joukossa myös taidokkaita abstrakteja näkemyksiä.

Abstrakti-sarjan voittajaksi valikoitui kotkalaisen Pekka Vainion kuva mustakurkku-uikusta, joka ylsi myös koko kilpailun kolmanneksi. Kunniamaininnan saivat lisäksi Dominique Wendelin hienolla sateen valon tutkielmallaan sekä Hannu Laatunen, Elisa Putti ja Hannu Relanto valon leikkiä veden pinnalla tai pinnan alla (Relanto) tallentavilla kuvilla.

Luomus 2012 3. palkinto: Pekka Vainio, Mustakurkku-uikku

”Vaimollani taisi olla työpäivä äitienpäivänä 2011, joten minulle tarjoutui mahdollisuus kuvausretkeen ystäväni kanssa”, kertoo kotkalainen Pekka Vainio kuvastaan Mustakurkku-uikku.

”Kuvauspaikka oli H aminan seudulla, nyt moottoritien alle jäänyt sorakuoppa-alue, jonka lammilla pesi mustakurkku-uikku.

Silloin alueella oli pari erillistä lammikkoa, joiden reunamilla oli pystyyn kuolleita puita. Yksi linnuista ui mielestäni juuri oikeaan paikkaan lammen reunalle, jossa veden pintaan piirtyivät kivasti harmaat puunrungot.”

Taustasta tuli luonnostaan harmaasävyinen ja uikusta siihen Vainion silmää miellyttävä väriläiskä.

”Lintu viipyi paikalla muutaman minuutin, joten aikaa erilaisille sommitteluille jäi mukavasti.”

”Vuosikymmenten kuvausharrastus on antanut valtavasti elämyksiä. En lainkaan pidä piilokojussa odottelusta ja kojuvuorokausia ei ole liiemmälti kertynyt harrastusvuosiin nähden.”

Vainio pitää vapaasta liikkumisesta luonnossa. ”Kohteiden etsiminen ja niiden elintapojen opettelu ovat antoisaa puuhaa. Hyviin kuviin on paremmat mahdollisuudet, kun kohde on tullut tutuksi. Eräs suosikkikohteistani on Langinkoski, johon minulla on kotoa vain viiden minuutin ajomatka.”

AbstraktiLuomus

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.