Jo pari vuotta on SUP-lautailusta (Stand Up Paddling) eli seisten melomisesta povattu uutta hittilajia myös Suomen vesille. Havaijilta kotoisin oleva surffauksen kantalaji alkoikin levitä muidenkin kuin surffareiden tietoisuuteen pari vuotta sitten, kun markkinoille tuli puhallettavia lautoja. Ne on helppo ottaa mukaan minne vain eikä lauta vaadi kummoisempia säilytystiloja.

Tätä oli siis päästävä kokeilemaan! Aiemmin olen harrastanut purjelautailua ja joskus tyynellä kelillä jättänyt purjeen pois ja melonut laudalla katselemaan lähisaaria. Pumpattava, vain kymmenisen kiloa painava ja pakattuna suurehkon rinkan kokoinen, SUP-lauta kulkee kuitenkin huomattavasti helpommin mukana vaikka mökille kuin purjelauta, joka vaatii säilytystilan rannalta ja autoon kuljetustelineen.

Leppoisampaa ja hauskempaa vesiurheilulajia saakin hakea! Laudan päällä seisomiseen tottuu nopeasti, kun ensin meloo hetken polvillaan ja totuttelee laudan liikkeisiin veden päällä. Aloittelijoille tarkoitetut SUP-laudat ovat varsin vakaita eikä 80 senttiä leveää ja yli kolme metriä pitkää lautaa ole helppo kaataa. Vain jalat saattavat vähän kastua kun kapuaa laudan päälle.

Erityisen hauskan lajista tekee nimenomaan se, että laudan päällä seistään. Näkyvyys on esimerkiksi melomiseen verrattuna huomattavasti parempi. Seisten rannalta on helppo tähyillä vaikka vesilintuja ja kun on melonut lähemmäs, laudan päälle voi käydä makaamaan ja katsella kasveja tai lintuja kaikessa rauhassa. Kamerankin saa hyvin tuettua laudan päälle. Laudoissa on myös remmit esimerkiksi eväsreppua varten.

Joogaa laudan päällä

Suppailusta saa myös hyvän kuntotreenin niin halutessaan. Tyynellä kelillä melominen on kevyttä, mutta merellä aallokossa taiteilu vaatii jo hyvää tasapainoa ja enemmän voimia. SUP-retki on kokovartalotreeni, mutta erityisesti melominen tuntuu keski- ja ylävartalossa.

Lautailulajit kuten lainelautailu, leijalautailu ja purjelautailu ovat olleet perinteisesti enemmän miesten suosiossa, mutta suppailun harrastajista suurin osa on naisia. Ehkä tästä syystä maailmalla on kehitetty myös SUP-jooga, joka tänä kesänä rantautuu myös Suomeen. Joogailua laudan päällä pääsee kokeilemaan ainakin Helsingissä Töölönlahdella. SUP ei vaadi aaltoja tai tuulta, vain vähän vettä, joten Suomen tuhansiin järviin laji sopiikin mainiosti.

Jos helposti lähestyttävä ja opittava vesiliikunta tai vesiluonnon tarkkailu uudella hauskalla tavalla kiinnostaa, kannattaa suppailuun ehdottomasti tutustua. Puhallettavan laudan saa käyttökuntoon kymmenessä minuutissa mukana tulevalla pumpulla ja lisäksi tarvitsee hankkia vain mela. Kevyempi mela on hieman kalliimpi, mutta sen hankinta kannattaa ehdottomasti. Kädessä kohtuullisen painavalta tuntuva mela on vedessä yllättävän raskas.

Hyvän, puhallettavan SUP-laudan ja melan saa hankittua noin tuhannella eurolla. Kokeilemaan pääsee muutaman kympin vuokrahinnalla. Helsingissä laudan saa vuokrattua esimerkiksi Surfpisteestä, joka järjestää myös opastettuja introja ja SUP-safareita. Suositusta SUP-joogasta saa lisätietoja SUP Yoga Finlandin Facebook-sivuilta.

lautailuluontoliikuntaretkeilyvesiluonto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.