Nyt luontoon: Tammi–helmikuu
Tarkkaile tiaisten sijaintia
Kun kuulee metsässä tiaisten hiljaisen piiskutuksen, kannattaa kohottaa kiikarit ja katsoa, missä mikäkin laji liikkuu.
Tiaisparvi on tehnyt syksyllä varastonsa commons-lisenssillä, ja niiden käyttökin perustuu jakamistalouteen: mikään ei ole yhden linnun omaa, vaan kaikki pääsevät osille. Lajien välille voisi kuitenkin tulla turhaa kilpailua, elleivät ne ruokailisi vähän eri kohdissa kuusta.
Kevyt kuusitiainen on tehnyt usein varastonsa oksankärkiin. Siellä sen seurana saattaa keikkua 20 sentin kolikon painoinen hippiäinen, joka ei kuulu tiaisiin, mutta hilluu remmin mukana.
Rotevampi hömötiainen ruokailee oksan tyvipuolella, yleensä oksan päällä. Töyhtötiainen taas viihtyy oksan keskivaiheilla ja sen alla. Toisin kuin hömötiaisella, sillä on tapana liiskata syksyllä hyönteiset oksan alapuolelle talteen.
Tiaisten mukana voi kulkea myös puukiipijä, jolla on oma ekolokeronsa puun rungolla. Se lennähtää rungon tyvelle ja lähtee ylöspäin kiertämällä tutkimaan, mitä kaarnan raoista löytyy.
Talitiainen ja sinitiainen ovat lehtipuiden lajeja, jotka eivät tee varastoja. Niitä varten kannattaa pitää ruokintapaikka kunnossa.
Vinkki! Eri tiaisten yhteysäänet ovat samantapaista piiskutusta. Sydäntalvesta alkaen on kuitenkin hyvä aloittaa myös lintujen äänten opettelu, koska äänessä olevia lajeja on vielä hyvin vähän. Voit tutustua erilaisiin ääniin osoitteessa www.xeno-canto.org.
Peittele kasvit
Tammi- ja helmikuussa lumi suojaa kasveja jäätymiseltä ja kuivumiselta. Jos lunta on pihallasi vähän, peittele arat puutarhakasvit harsokankaalla tai kolaa niiden päälle paksummin lunta. Kylmä mutta paljas sydäntalvi voi aiheuttaa vaurioita.
Vietä vuoden kylmintä päivää
2. 2. koittaa keskimäärin vuoden kylmin päivä. 2000-luvulla kylmimpien päivien mediaani, eli keskimmäinen päivämäärä, on ollut kuitenkin Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan 6. helmikuuta. Kylmin kuukausi taas on ollut tammikuu eli talven tammi, talven sydän.
Vinkki! Pidätkö sääpäiväkirjaa? Ala kirjata myös lumen syvyys ja sen laatu. Kun ilmasto lämpenee, eniten muuttuu pohjoisten alueiden talvi. Se muuttaa myös keskitalven lumioloja.
Anna oravalle pähkinöitä
Kuusen siemensato on ollut heikko monta vuotta peräkkäin, mikä on rasittanut kävyistä riippuvaista oravaa. Edellisen kerran käpyjä kehittyi hyvin vuonna 2014 Etelä-Suomessa ja 2012 Pohjois-Suomessa. Ensi vuonna loppukesästä pitäisi kuitenkin helpottaa. ”Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin Etelä-Suomeen olisi tulossa hyvin runsas käpysato”, kertoo tutkija Tatu Hokkanen Luonnonvarakeskuksesta.
Vinkki! Auta orava vielä tämän talven yli. Vie ruokintapaikalle pähkinöitä, auringonkukansiemeniä tai kauraa.