Sammalmatolla kuljeskellessa verenpaine ja syke laskevat, stressi­oireet lievittyvät ja metsäretken jälkeen yökin saattaa sujua levollisemmin. Olo tuntuu arkikokemuksenkin mukaan kohentuvan metsässä, mutta luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu myös tieteellisesti.

Yksi tuoreimmista selvityksistä on elokuussa 2023 julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Helsingin yliopiston ja Sipoon kunnan yhteistyönä toteutettu tutkimus, jossa vertailtiin kahta terveyttä tukevaa kuntoutusryhmää. Toisessa ryhmässä liikuttiin sisätiloissa, toisessa lähdettiin metsään.

Tutkimuksen keskeinen tulos oli se, että metsäryhmän psyykkinen hyvinvointi koheni ja stressituntemukset laskivat. Myönteisiä muutoksia havaittiin muun muassa rentoutumisessa, energisyydessä, ongelmanratkaisukyvyssä, hyväntuulisuudessa sekä tunteissa itseä kohtaan. Näillä kaikilla on mielenterveyttä suojaava vaikutus.

Sipoossa ei ole varsinaista terveysmetsäksi nimettyä aluetta, mutta terveyskeskuksen asiakkaita on viety retkelle muun muassa Sipoonkorven kansallispuistoon.

Sairaala-alueiden lähelle perustettuja terveysmetsiä on muun muassa Lahdessa, Kouvolassa ja Kajaanissa. Ne ovat vapaasti kaikkien käytössä. Alueita voivat kuntoutujien ja toipilaiden lisäksi hyödyntää vaikkapa päiväkodit, koulut sekä lähiseutujen asukkaat.

Mikä tahansa metsä, jossa olonsa tuntee rentoutuneeksi, on siellä liikkuvalle terveysmetsä. Tutkimuksissa aihetta on kuitenkin eritelty tarkemmin. Parhaiten terveysmetsäksi sopii luonnonmukainen tai sellaiseksi koettu, iäkkäämpi metsä.

Ihmisten lähtökohdat ja tarpeet ovat kuitenkin erilaisia. Esimerkiksi ylikuormittunut tai masentunut kokee elvyttävänä suojaisan ja harmonisen ympäristön. Liikuntarajoitteiselle tai iäkkäälle palauttavan metsäkokemuksen edellytyksenä on helppokulkuisuus.

Viisi vinkkiä luonnon huomaan

  1. 1. Lähde lähiluontoon

  2. Luonnossa liikkumisen terveysvaikutusten saamiseksi ei tarvitse lähteä Nuuksioon tai Lappiin. Ulkoile lähiluonnossa säännöllisesti, vaik-kapa työmatkalla. Mieluummin viisi minuuttia luonnossa kuin bussissa.
  3. 2. Fiilistele mielipaikassa

  4. Jos tunnet itsesi stressaantuneeksi, hakeudu lempipaikkaasi. Luonto tarjoaa paljon mahdollisuuksia mindfulness-tyyppisiin harjoitteisiin. Keskity kuuntelemaan ympäriltä kuuluvia ääniä.
  5. 3. Ota naapuri mukaan

  6. Kaikilla ei ole valmiutta lähteä luontoon, ja osa voi jopa arkailla metsässä liikkumista. Pyydä juuri leskeksi jäänyttä tuttavaa tai naapurin maahanmuuttajaperhettä kävelyseuraksi. Auttaminen tuo hyvää mieltä myös itselle.
  7. 4. Älä sinnittele yksin

  8. Vaikka luonto laskee stressitasoa ja auttaa ahdistuksen hallin-taan, se ei ole verenpaine- tai masennuslääke. Liian pitkään ei kannata sinnitellä omin konstein. Hakeudu avun piiriin, jos vointi ei kohene.
  9. 5. Etsi tietoa

  10. Harva sairaus on este ulkoilulle tai luonnossa olemiselle. Tukea, tietoa ja inspiraatiota saa potilasjärjestöiltä. Kannattaa tutustua myös mielenterveystalo.fi- sivustolta löytyvään Hyvinvointia luonnosta -ohjelmaan.
helsingin yliopistoluonto ja terveysSipooSipoon kuntaterveysmetsäterveyttä metsästäTHL

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.