Luonnon juhlaa voi olla lähes mikä ilmiö tahansa. Sen todistivat Suomen Luonnon 75-vuotisen taipaleen kunniaksi järjestettyyn kuvakilpailuun lähetetyt 976 kuvaa.

Toimitus sai arvioitavakseen kuvia, joissa karhu ja perhonen kilpailivat voitosta samassa sarjassa, ja sieni metsässä sai aikaan yhtä juhlavan olon kuin majesteetillinen kotka petäjän oksalla.

Poimimme kilpailukuvista 15 parasta ja valitsimme niistä voittajan. Myös lukijat saivat osallistua ja äänestää suosikkiansa. Oman valintansa teki vielä graafikko Erik Bruun.

Kilpailun voitti Jari Heikkisen tunnelmallinen Aamu kaakkurilammella, yleisön mieleen oli hellyttävä Laura H. Forsströmin Kettulasten leikit ja Erik Bruun mieltyi graafiseen ja puupiirrosmaiseen Kai Hypénin kuvaan Sateenvarjon alla.

Esittelemme tässä kolme voittajaa. Kaikki 15 finalistia pääset näkemään täällä!

 

1. palkinto
Aamu kaakkurilammella

1. palkinto: Aamu kaakkurilammella. Jari Heikkinen, Mäntyharju.

1. palkinto: Aamu kaakkurilammella. Jari Heikkinen, Mäntyharju.

 
Aamu kaakkurilammella on pitkän työrupeaman tulos. Kouvolalainen Jari Heikkinen paljastuu luontokuvaajaksi, joka on tehnyt vuosia yhteistyötä muun muassa kaakkuritutkija ja -rengastaja Kalevi Eklöfin kanssa.

Heikkisen kilpailuun lähettämä kuva syntyi Mäntyharjulla elokuussa 2015.

”Olen kuvannut samalla lammella pian 20 vuotta”, Heikkinen sanoo. ”Liikun siellä kelluvalla piilokojulla kaakkurinpoikasten syntymän jälkeen, eikä ”kivi” näytä häiritsevän lintuja minkään vertaa.”

Kuvaushetkellä oli kylmä ja lammesta nousi usvaa. Linnut, poikanen ja aikuinen, olivat luottavaisia, joten Heikkinen sai kuvattua ne melko läheltä lyhyellä polttovälillä. Näin mukaan tallentui myös taustalla oleva metsä.

Kaakkuri on Heikkisen mielilintuja. ”Sen elämästä ei tiedetä vielä riittävästi”, hän sanoo.

”Kuvauslammelleni ilmestyy joka kevät kaakkureita, eivätkä ne välttämättä ole samoja kuin edellisvuonna. Tällainen jatkumo on kiehtovaa.”

 

Erik Bruunin valinta
Sateenvarjon alla

Erik Bruunin valinta: Sateenvarjon alla. Kai Hypén, Sipoo.

Erik Bruunin valinta: Sateenvarjon alla. Kai Hypén, Sipoo.

 
Sipoolainen Kai Hypén on eläkkeellä, mutta varsin kiireinen. Juuri nyt töitä teettää Vantaan Fotokerhon kansainvälinen Obsession of Light -valokuvakilpailu, jossa hän on projektipäällikkönä. Hän järjestää myös luontokuvauskursseja ja -retkiä ja edistää kirjaansa Sipoonkorvesta; dokumentaarista teosta, missä lukija johdatellaan virtuaaliretkille.

Hypénin kuvausharrastus alkoi mustavalkokuvien aikaan ja laajeni digikameran myötä ”aivan toisiin sfääreihin” kymmenisen vuotta sitten.

”Kamera on minulla aina mukana retkillä ja dokumentoin sillä kokemuksiani”, hän kertoo. ”Pyrin myös löytämään kohteelleni uudenlaisia näkökulmia.”

Esimerkiksi Sateenvarjon alla vaati ryömimistä rähmällään pitkin sammalmättäitä.

”Eikä mustikkamittaria ole laitettu sienelle”, Hypén sanoo. ”Se vain sattui olemaan siinä.”

Lajeille kuvaaja etsii aina nimen, sillä tunnistaminen nostaa retken arvoa. ”Minulla on käytössäni arsenaali asiantuntijoita, jotka auttavat lajien tunnistamisessa.”

 

Yleisön suosikki
Kettulasten leikit

kattulapset_orig

Yleisön suosikki: Kettulasten leikit. Laura H. Forsström, Helsinki.

 
Yleisöäänestyksen voittaja, 33-vuotias helsinkiläinen Laura H. Forsström kuvasi Kettulasten leikit pääkaupunkiseudulla viime kesäkuussa.

”Ohikiitävä hetkihän se oli”, hän sanoo. ”Satuin olemaan oikealla paikalla oikeaan aikaan. Olin tosin saanut vinkin siitä, missä kettuja voisi olla.”

Pentujen leikki oli pieni oppitunti. ”Ketunpennut ovat kuin ihmislapset. Niillä on yhteinen leikki, mutta samalla jokaisella on jokin oma kiinnostuksen kohteensa.”

Forsström on aloittanut valokuvauksen kaksi vuotta sitten. Ensin kuviin tallentui hyönteisiä, mutta vähitellen myös lintuja ja muita isompia eläimiä.

Toistaiseksi hänen välineistönsä on ”harrastajatasoa” – parempi tekniikka on vuorossa harrastuksen kehittyessä.

Forsströmin mielestä kuvaajan varusteista tärkeimpiä ovat silti eettisyys ja esteettisyys. Luonnon ehdoilla toimiminen onkin Forsströmille itsestään selvyys.

”Eläimiä ei saa häiritä eikä hätyytellä. Esimerkiksi Kettulasten leikit on otettu teleobjektiivilla, eivätkä pennut olleet kuvaamisesta moksiskaan.”

 
Lue koko juttu ja tutustu kaikkiin finalisteihin tänään ilmestyvässä Suomen Luonnossa!

juhlavuosikuvakisaluonnon juhlaaSuomen Luonto 75

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.