Vuonna 1891 biologi John Lindén lähti kartoittamaan Nuorttijärven ympäristöä Venäjän-Lapissa. Matkalta on säilynyt päiväkirja, joka tarjoaa aikamatkan 120 vuoden takaiseen Lappiin.

Tuolloin Suomi oli autonominen suuriruhtinaskunta ja osa Venäjää. Köyhä maa oli harvaan asuttu ja liikenneyhteydet pohjoiseen kehittymättömät.

Lindén oli saanut apurahan Societas pro Fauna et Flora Fennica -seuralta. Sen turvin hänen tarkoituksenaan oli tutkia tuntematonta aluetta Kuolan Lapissa entisen Nuorttijärven, nykyisen Ylä-Tuloman tekojärven, ympäristössä.

Lähes parin kuukauden ajan hän tekikin vaellusretkiä Nuorttijärveä ympäröiviin metsiin, soille ja tuntureille. Pääosassa olivat kasvilajiston kartoitus ja kasvinäytteiden keruu. Myös lämpötila, ilmanpaine, tuuli, sademäärä, vesien syvyydet ja muut perustiedot kirjattiin tarkasti ylös.

Lindén piirsi alueesta karttaluonnosta, joka täydentyi sitä mukaa, kun retket ulottuivat kauemmaksi. Välipäivinä uudistalolla hän kirjoitti kuvauksia maisemista ja kasvillisuudesta.

 

Lue juttu ja katso valokuvat 120 vuoden takaa Suomen Luonnon numerosta 8/2014

lappiNuorttijärvipäiväkirja

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.