Aloitamme talviruokinnan lokakuussa ja lintuja riittää. Marras–joulukuun vaihteessa linnut katoavat. Näin on käynyt viitenä viime vuotena säännöllisesti, ennen lintuja oli koko talven ajan. Asumme kaupunkilähiössä omakotitalossa, jonka tontti rajoittuu metsään. Mistä apu?

Ruokinnan alkaessa tiaiset, viherpeipot ja muut linnut oppivat nopeasti löytämään paikan, lihottamaan itsensä talvehtimiskuntoon sekä vielä varastoimaan siemeniä, mikäli varastointi kuuluu lajille ominaiseen käyttäytymiseen.

Lintujen vilkas liikehdintä lintulaudalla houkuttelee paikalle myös kutsumattomia vieraita. Oravia linnut eivät kavahda, mutta petoja ne pelkäävät. Varpushaukka, varpuspöllö ja kissa ovat tavallisimpia syitä lintulautojen tyhjyyteen. Ne oppivat vaanimaan huomaamattomasti paikkaa ja iskemään nopeasti saaliin. Kun näin tapahtuu muutaman kerran, linnut havaitsevat paikan turvattomaksi ja etsivät toisen, mielestään turvallisemman ruokintapaikan.

Tervetulleet lintuvieraat tarvitsevat lintulaudan lähelle hyvän suojautumispaikan, esimerkiksi tiheän pensaan tai muuta oksistoa, jonka sisälle varpushaukka ei pääse. Kissoilla ei saa olla näkösuojaa lintulaudan läheisyydessä. Vaikka kissa ei ehkä ylettyisikään hyppäämään itse lintulaudalle, sen hiiviskely tontilla riittää karkottamaan linnut.

Lintujen vähenemiseen voi olla myös muita syitä. Tankattuaan itsensä tukeviksi lintujen ravinnon tarve vähenee, eikä niiden tarvitse enää käydä niin innokkaasti ruokaa hakemassa. Aamu ja ilta, jopa aivan hämärä, ovat vilkkainta aikaa. Kylmillä ilmoilla, ja ehkäpä sydäntalvella muutenkin, linnut pyrkivät säästämään energiaa liikkumalla vain vähän tai peräti pysyttelemään paikallaan.

Talvilinnut, myös tiaiset, viihtyvät parvissa. Jos lähistöllä, esimerkiksi noin kilometrin säteellä, on useita ruokailupaikkoja, lintuparvi voi käyttää näitä kaikkia hyväkseen kierrellen etsimässä parhaita paikkoja. Vaikka yhdellä paikalla näyttäisi käyvän säännöllisesti muutamia kymmeniä lintuja, saattaa tätä paikkaa hyödyntävä lintujoukko olla kokonaisuudessaan useita satoja yksilöitä.

Olisiko kysyjän talon läheisyyteen ilmaantunut lintujen turvallisuuden ja ravinnon kannalta houkuttelevampi paikka? Kysyjä voisi yrittää siirtää ruokintaa toiseen paikkaan, hajauttaa eri ravintoa eri paikoille, huolehtia kissojen karkottamisesta sekä istuttaa tiheän pensaan lintulaudan lähelle.

lintujen ruokintalintujen talviruokintaLintulautatalviruokinta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.