Tyrni (Hippophae rhamnoides) on arvostettu marja vitamiiniensa ja aromikkaan makunsa vuoksi. Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja sekä rasvahappoja. Vajaasta desilitrasta marjoja saa saman verran C-vitamiinia kuin yhdestä keskikokoisesta appelsiinista. Marjoissa on myös karoteenia ja ne sisältävät paljon energiaa, sillä marjojen siemenissä ja hedelmälihassa on öljyä kolmesta kahdeksaan prosenttia. Hapan maku marjoihin tulee omenahaposta.

Tyrniä voi säilöä mehuna, hilloina, kuivaamalla tai pakastamalla. Se kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla ja saaristossa sekä Ahvenanmaalla.

Tryykin tilan tyrnireseptejä

hyvinvointia luonnostatyrni

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €