Tyrni (Hippophae rhamnoides) on arvostettu marja vitamiiniensa ja aromikkaan makunsa vuoksi. Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja sekä rasvahappoja. Vajaasta desilitrasta marjoja saa saman verran C-vitamiinia kuin yhdestä keskikokoisesta appelsiinista. Marjoissa on myös karoteenia ja ne sisältävät paljon energiaa, sillä marjojen siemenissä ja hedelmälihassa on öljyä kolmesta kahdeksaan prosenttia. Hapan maku marjoihin tulee omenahaposta.

Tyrniä voi säilöä mehuna, hilloina, kuivaamalla tai pakastamalla. Se kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla ja saaristossa sekä Ahvenanmaalla.

Tryykin tilan tyrnireseptejä

hyvinvointia luonnostatyrni

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.