Rouskut ovat erinomaisia ruokasieniä, joiden hyvä tuntomerkki on niiden erittämä maitiaisneste. 22. syyskuuta ilmestyvässä numerossamme tutustumme tähän sieniryhmään Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorffin johdolla.

”Lähi- ja luomuruokainnostuksen myötä suomalaiset sienestävät ja käyttävät sieniä yhä enemmän. Suolaami­sen ohella rouskuille on nyt paljon eri­laisia valmistus­- ja säilöntämenetelmiä. Esimerkiksi sikurirouskua voi kuivata ja saada siten sen vahva mausteinen ma­ku entistä paremmin esille”, von Bons­dorff paljastaa.

Miten sinä valmistat rouskuja ruuaksi? Lähetä rouskureseptisi meille 8. syyskuuta mennessä. Kaikkien vastaajien kesken arvomme Sami Tallbergin upean teoksen Villisienikeittokirja (Readme.fi 2019).

OSALLISTU KILPAILUUN TÄSTÄ!

 

Vinkit rouskuretkelle

  • Valitse mukava sään mukainen vaatetus. Muista päähine. Älä hikoile äläkä palele.
  • Paras keräysastia on päre- tai juurikori.
  • Hyvä sieniveitsi on harjalla varustettu, ohutteräinen ja terävä.
  • Tutustu jo kotona hyvään sienikirjaan ja ota se retkelle mukaan.
  • Muista ottaa mukaasi hyvät eväät ja kiireetön mieli.
  • Mene tuttuun metsään tai kompassin ja kartan kanssa tuntemattomammille maille. Voit myös osallistua eri järjestöjen ohjatuille sieniretkille.

Karvarousku

Lactarius torminosus

Tuntomerkit: Lakki punainen, vyöhykkeinen ja reunasta karkeakarvainen, maitiaisneste valkoista.
Kasvupaikka: Koivun juurisieni kangasmetsissä sekä puistoissa.
Levinneisyys: Yleinen ja erittäin satoisa koko maassa.

Kuva: Lasse Kosonen

Villakarvarousku

Lactarius pubescens

Tuntomerkit: Lakki karvareunainen, lähes valkoinen,vaaleanpunertavalaikkuinen, maitiaisneste valkoista.
Kasvupaikka: Koivun juurisieni puistoissa, nurmikoilla ja tienvarsilla.
Levinneisyys: Yleinen koko maassa.

Kuva: Jarkko Korhonen

rouskukoulurouskuretkirouskutsieniparitvinkit rouskuretkelle