Talvella matikka on herkkua, mutta miksi se on kesällä huono kala? Sain kesällä matikan, joka haisi pahalle. Laitoin sen silti ruuaksi, eikä maussa ollut mitään vikaa.

Ei made ole kesälläkään huono kala. Se on saanut vain huonon maineen, koska vanhakantainen kalankäsittely – ei käsitellä kalaa kesäkuumallakaan ennen kotirantaan paluuta – ei sovi kesämateelle.

Kesällä made on heti tainnutettava ja verestettävä, sillä kudoksiin jäänyt veri aiheuttaa tuon erityisen huonon maun. Vanhoissa kalakirjoissa mainitaan yhtenä syynä huonouteen myös se, että mateessa muka olisi kesällä niin paljon matoja!

Kysyjä lienee käsitellyt mateensa oikealla tavalla, koska maussa ei ollut vikaa. Kaikille kaloille on maun ja säilytyksen kannalta eduksi, että veri lasketaan pois mahdollisimman nopeasti. Mateelle se on erityisen tärkeää.

Normaalista poikkeava paha haju on saattanut johtua mateen ihon limakerroksen bakteereista tai ihoon tarttuneista hajuaineista. Usein hajusta pääsee pyyhkimällä pois mateen ihon limakerroksen tai nylkemällä kalan.

made

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €