Kalatalousneuvoja Sami Kurenniemi Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskuksesta: Miksi järvilohen salakalastajia on jäänyt niin paljon kiinni juuri tänä vuonna? Onko tilanne aiempaa pahempi?

Sitä on vaikea sanoa, koska tänä vuonna valvonnassa on ollut aiempaa enemmän resursseja. Hain syyskauden valvontaan Pohjois-Savon Ely-keskukselta 20 000 euron edistämismäärärahaa ja sain sen. Loppuvuodelle on vielä myönnetty 19 000 euroa lisää.

Alkukesästä myös Joensuun luon­nonystävät soitti ja tarjosi tuhatta euroa kalastuksen valvontaan Kuurnan voimalaitoksen alapuolella. Sen käytin aiemmasta suunnitelmasta poiketen alkukesästä.

Melkein joka kerta, kun kuljin Kuurnan kautta, siellä olikin salakalastajia. Aiemmin valvontaa on ollut vasta elokuun alusta.

Enso-Gutzeit patosi järvilohen kutureitin Pielisjoen Kuurnan­­- koskella vuonna 1971, ja sen jälkeen kalat ovat olleet laitoskasvatuksen varassa. Kuinka paljon Kuurnan voimalan alapuolelle pakkautuu nyt mahdollisia emokaloja?

Puhutaan kymmenistä emokaloista. Ehdoton minimitavoite, jonka Luonnonvarakeskus on asettanut,
on 50 kutuparia, mutta huonoimpina vuosina uroskaloja on tainnut
olla yksi.

Ja nämä ovat niitä samoja kaloja, joita nyt salakalastetaan?

Kyllä, mutta tänä kesänä pääsin ottamaan niin sanotusti luokalle yhdet salakalastajat, joilta olivat jo muutaman kerran lähteneet virvelit ja jotka olivat saaneet pari kertaa sakotkin. Heiltä
sain arvokasta tietoa.

Kalastus oli painottunut alkukesään. Järvilohia he olivat saaneet, mutta lähinnä kolmevuotiaita istukkaita, jotka eivät ole osanneet lähteä vaellukselle. Saaliina oli ollut myös uhanalaisia taimenia sekä kuhaa ja haukea.

Miksei näitä salakalastajia saada kuriin? Eikö voi määrätä kovempia rangaistuksia?

Olen kysynyt poliisilta, eikö sala- kalastuksen uusijoita saataisi tuomittua kalastusrikoksesta eikä -rikkomuksesta. Rikoksen alle nämä eivät kuitenkaan mene, ja sanktiot ovat mitä ovat.

Uutta on, että voimalaitoksen alueelta annetaan kuitenkin nyt lisäsakko julkisrauhan rikkomisesta.
Tänä kesänä, kun asia sai julkisuutta, maa- ja metsätalousministeriö reagoi myös siihen, että uhanalaisille kaloillekin pitäisi saada hintalappu. Nyt sitä ei ole.

järvilohikalastussalakalastusuhanalaisuus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.