Karpaloita poimiessani löytyi sammalmättäältä ihana, vihreä pesä, jossa oli punaisia yksittäisiä karpaloita. Tulin viikon päästä kameran kanssa lammen yli uudelleen katsomaan ja kuvaamaan. Siellähän se edelleen oli koskemattomana. Kerääkö jokin eläin suolla tällaisia ruokavarastoja?

Eteläisessä Suomessa varastoja keräilee kaksi pikkujyrsijää, metsähiiri ja metsämyyrä.

Metsähiiret eivät elele soilla vaan metsissä ja jos niiden elelyalueen lähellä on ihmisasunto, ne saattavat tunkeutua vuokralaiseksi ja harjoittaa katonkin alla ravinnon jemmaamista.

Metsämyyrät asustavat myös soilla, etenkin niiden reunavyöhykkeissä. Veikkaan tämän lajin edustajaa varaston omistajaksi.

Orava on tunnettu varastojen kerääjä, mutta kun paikka on ilmeisesti matalapuustoista rämettä, niin ei orava oikein mahdu ehdokaslistalle. Päästäisetkin keräävät varastoja mutta en usko, että niillä olisi mielenkiintoa karpaloihin. Mutta mene ja tiedä.

Eteläisen Suomen linnuista tunnetuin varastoija on närhi, joka kuitenkin varastoi toisella tavalla, piilottamalla jokaisen kiinnostuksensa kohteen omaan paikkaansa. Sitä paitsi närhen vaistomaisen kiinnostuksen näyttää herättävän vain kovakuorinen pyöreähkö esine, luonnossa siis pähkinät ja tammenterhot.

karpalometsähiirimetsämyyräsuoTalvivarastot

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.