Näin käpytikan koputtelevan nuorta haapaa. Tikka teki useita koloja haavan runkoon, kunnes löysi mehevän toukan. Mistä tikka tiesi, että terveessä haavan rungossa on toukka? Mikähän toukka on kyseessä?

Tikka löytää toukat kuulonsa avulla, ellei mitään merkkejä puunrungossa tai muualla ole näkyvissä. Hyönteistoukkien vahingoittama puunrunko kaikuu tikan kopauttaessa erilaiselta kuin täysin kiinteä runko.

Vaikka puunrunko näyttää ulospäin terveeltä, minkä kysyjäkin toteaa, se ei kuitenkaan ole läpikotaisin terve, jos siellä on jääriin kuuluvan haavanrunkohaapsasen syöntikäytäviä, jossa toukka elää. Kentien ydinpuussa on jo ollut alkavaa lahoa, niin kuin usein nuortenkin haapojen tyvillä.

Kuvan käpytikka onnistui paikallistamaan kysyjän havainnon perusteella toukan, mutta se saattaa joutua tekemään useita eri koloja, ennen kuin saa itse saaliin kiinni. Kuvan perusteella tikalla on nokassaan selvä jäärän toukka, mutta kun tiedämme, mistä se on sen nokkaansa kopannut voimme olla lähes varmoja, että kyseessä on juuri haavanrunkohaapsasen toukka.

Seppo Vuolanto
Jaakko Kullberg

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 4/2015.

jääräkuulotikkatoukatäänet

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €