1. NÄSIÄ.
    Pensaan kukinta alkaa etelässä jopa maaliskuulla ja jatkuu toukokuulle. Näsiä on siitä erikoinen, että sen vaaleanpunaiset kukat eivät itse asiassa muodostu terälehdistä vaan verholehdistä. Mittasin kerran oikein ison näsiän, kasvusto taisi olla kaiken kaikkiaan neljän neliömetrin laajuinen ja noin puolitoista metriä korkea. Useimmiten löytää vain yksittäisiä versoja. Kasvi on myrkyllinen, eikä kukkia kannata kerätä.
  2. KEVÄTLINNUNHERNE.
    Se kukkii toukokuun loppupuolella. Kukka on purppuranpunainen ja sinertyy myöhemmin. Kukat muodostavat terttumaisen kukinnon, josta ne aukeavat vähitellen tyvestä lähtien. Kukinnan jälkeen kasvi rehevöityy, ja kukista kehittyy 4–6 senttisiä, avautumattomia palkoja. Laji esiintyy harvakseltaan Oulujärven korkeudelle asti.
  3. TUOMI.
    Sen lähes jokainen huomaa. Kukinta voi keväästä riippuen alkaa etelässä jopa toukokuun alkupuolella. Tertuissa on tuoksuvat, valkoiset kukat. Tuomessa on ihan omannäköisensä silmut, joista sen voi tunnistaa talviaikaan. Ne ovat pitkät, kapeahkot ja teräväkärkiset. Tuomi voi muodostaa tiheiköitä ja on aika näyttävä, kun laaja alue kukkii.
kevätaspektikevätkukatkevätlinnunhernelehtolehtokasvitluonnonkalenterinäsiätuomi

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €