Vasta ripustamaani hyönteishotelliin ilmaantui ensin tutun näköisiä harmaita tulppia, mutta sitten rinnalle valmistui yksi valkoinen, yksi selvästi muita tummempi harmaa ja vielä yksi kiiltävä, jollaisen teki myös kuvassa hääräilevä pörriäinen. Voiko näiden perusteella päätellä, mitä lajeja tai lajiryhmiä hotellissa majailee? Mitä materiaalia nämä ovat?

Eri pistiäislajit käyttävät erilaisia materiaaleja pesiensä rakennukseen ja pesivät erikokoisissa koloissa, joten tulppien perusteella pystyy usein tunnistamaan niiden rakentajan lajiryhmälleen tai jopa lajilleen.

Savea pesänrakennuksessa käyttävät mm. rusomuurarimehiläinen (Osmia bicornis), koloampiaiset (Ancistrocerus), sorjoampiaiset (Symmorphus) ja petopistiäisiin kuuluvat savihukat (Trypoxylon).

Rusomuurarimehiläisen tulpat ovat rosoisempia verrattuna kolo- ja sorjoampiaisten tulppiin, kun taas savihukkien tulpat sijaitsevat yleensä halkaisijaltaan pienemmissä, noin 3–4 millimetrin koloissa.

Kuvassa näkyvät harmaat savitulpat ovat todennäköisesti joko rusomuurareiden tai edellä mainittujen erakkoampiaisten tekemiä. Tummat tulpat, joissa näkyy pieniä kiviä ja/tai lehtimurskaa voivat olla esimerkiksi verhoilijamehiläisten (Megachile) tai soukkomehiläisten (Chelostoma) tekemiä. Yksittäinen vaalea pihkatulppa lienee joko kantomehiläisen (Heriades truncorum) tai oksahukan (Passaloecus) valmistama.

Jotkin oksahukat, kuten pihkaoksahukka (P. eremita), asettelevat tahmeita pihkapisaroita kehäksi tulpan ulkopuolelle, ilmeisesti vaikeuttaakseen pesäloisten ja muiden tunkeilijoiden pääsyä pesään. Kuvassa näkyvä pistiäinen lienee kantomehiläinen tai soukkomehiläinen.

ampiaiseterakkomehiläisethyönteishotellipistiäisetpölyttäjät

Opi luonnosta ja tue luonnonsuojelua!

Tunnusta rakkautesi luonnolle: Opi tuntemaan luontosi ja tue sen suojelua! Suomen Luonto alk. 21,40 € 3 nroa+digi.