Maaliskuu alkoi tänä vuonna erittäin lauhana, mikä on saanut myös muuttolinnut rikkomaan ennätyksiä: muun muassa töyhtöhyyppiä ja laulujoutsenia saapui maaliskuun alussa moninkertaisesti normaalivuosia enemmän. Mistä linnut tietävät, millainen sää Suomessa vallitsee? Ennustajia ne eivät sentään ole. Lintujoukot toi maahamme tuuli.

Alkukevään muuttajat ovat tyypillisesti hyvin vaihtelevia aikataulussaan. Niiden pääjoukkojen saapumisaika voi vuodesta riippuen vaihdella yli kuukaudella. Saapumisen ajankohtaan vaikuttavat sekä tuuli- että muut sääolosuhteet muuttomatkan aikana. Päätöksen liikkeelle lähdöstään linnut tekevät kuitenkin lähtöalueensa sään perusteella. Esimerkiksi töyhtöhyypät talvehtivat Länsi- ja Etelä-Euroopassa, joten Espanjan sää merkitsee niille Suomen säätilaa enemmän.

Muuttavat linnut tulevat talvehtimisalueellaan levottomiksi joka vuosi melko samaan aikaan. Muuttovalmiuden kehittyminen ei katso säätilaa, mutta ainakin joillain linnuilla sen saa aikaan päivien piteneminen. Linnut kuitenkin pidättelevät itseään, kunnes olosuhteet lähtöön ovat suotuisat. Vasta leuto sää ja mukava myötätuuli saavat ne liikkeelle.

Jos matkan varrella maassa on vielä lumipeite, pysähdytään taas odottelemaan. Vielä Suomessa linnut voivat pysähtyä tai jopa kääntyä takaisin kinoksia kohdatessaan. Viime viikon viileä sää hillitsikin lintujen intoa siirtyä pidemmälle pohjoiseen. Maaliskuun alussa puuttuvat lumikinokset vastaavasti vauhdittivat muuttoa entisestään.

Samat eteläiset ja lounaiset tuulet, jotka toivat lämmintä ilmaa Suomeen jo helmikuussa, toivat siis myös töyhtöhyypät ja kiurut lähipelloille. Tästä syystä meillä on ollut sekä leudoin maaliskuun alku vuosikymmeniin, että varhaisin muuttolintujen paluu koko Luonto-Liiton Kevätseurannan historiassa.

Lue lisää ja osallistu Luonto-Liiton Kevätseurantaan!

Lue kevätseurantablogia www.kevatseuranta.fi/blogi/

kevätseurantamuuttolinnuttuuli

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.